Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.07.2018.
10:15
Vestionline A

"Standard": Hrvatska je pet godina na ivici EU

"Pristupanje Hrvatske EU bilo je pre svega psihološki važno Hrvatima jer su želeli da se distanciraju od postjugoslovenskih država na jugu, i istovremeno da se okonča era tranzicije, ali je nakon prijema usledilo jačanje ekstremno konzervativnih, nacionalističkih i liberalnih snaga", navodi bečki "Standard".

pixabay.com
 

"64 odsto Hrvata navijalo za Srbiju protiv Brazila"

U tekstu povodom povodom pete godišnjice od prijema Zagreba u EU, bečki dnevnik navodi da je i u Hrvatskoj, kao i u  mnogim drugim zemljama centralne i istočne Evrope, brzo nakon pristupanja bilo primetno da Brisel više ne može da izvrši nikakav reformski pritisak, a to je vodilo ka jačanju ekstremno nacionalističkih snaga.

One su ćutale do članstva, a potom se formirale pre svega u civilnom društvu i agitovale protiv manjina i to "pre svega srpske, čija se situacija odmah pogoršala", konstatuje "Standard".

"Hrvati nikada nisu bili entuzijasti po pitanju članstva u EU. Oni nisu mnogo očekivali i nisu zbog toga razočarani", ocenio je politikolog Dejan Jović.

"Standard" ističe da je došlo do brojnih inicijativa i referenduma za jačanje ekstremno konzervativne slike porodice i društva, koju je podržavala hrvatska katolička crkva, koja je u poređenju sa crkvama drugih evropskih država daleko desno orijentisana. List navodi da, kao i u susednoj Srbiji i Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj nedostaje svest o sekularizmu.

Politikolog Žarko Puhovski kaže da narod na jesen odlučuje o velikom ograničavanju prava manjina i da će, ako to izjašnjavanje bude uspešno, to predstavljati jasno okretanje u desno.

"Međutim još uvek smo baletani koji balansiraju na rubu tih struja", dodao je on i ukazuje da desno od HDZ-a nema značajnijih partija.

"Standard" ističe da je upadljiv bio i pokušaj da se vetom zaustave pristupni pregovori sa Srbijom, što je bilo neuspešno.

"Sada Hrvatska želi što brže da uđe u unutrašnji krug EU i pristupi Šengenu kao i evrozoni. To bi bilo korisno za ostale članice, jer tako turisti iz tih zemalja ne bi morali više satima da čekaju na granicama, a Zagreb bi bio nadležan za zaštitu spoljne granice", navodi list.

"Standard" dodaje da i pored sporova sa susedima postoji određeno postjugoslovensko zajedništvo, i da to pokazuje ne samo činjenica da mnogi Slovenci rado letuju u Hrvatskoj, već i istraživanje prema kojem je 64 odsto Hrvata navijalo za Srbiju protiv Brazila na Svetskom prvenstvu u Rusiji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online