Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.06.2018.
18:43
Vestionline, Tanjug A

Region bruji o "diplomatskom skandalu bez presedana" - a šta kažu Borisov i Ivanov?

Odluka bugarskog premijera Bojka Borisova da odbije susret sa predsednikom Makedonije Ðorđem Ivanovim zato što se on protivi dogovora Atine i Skoplja o novom imenu te bivše jugoslovenske republike u delu makedonske javnosti je doživljen kao diplomatski skandal bez presedana.

Tanjug
Otkazao sastanak sa predsednikom Makedonije: Bojko Borisov

Ivanov se od danas nalazi u poseti Sofiji, a za sutra je bio planiran sastanak sa Borisovim i ministarskom spoljnih oslova bugarske Zaharievom, ali su ti sastanci otkazani jer premijer Bugarske, koja predsedava EU u prvoj polovini ove godine, ne slaže se sa odlukom Ivanova da ne potpiše sporazum o novom imenu Makedonije.

Predsednik Ðorđe Ivanov savršeno dobro zna da Bugarska najviše želi da se Makedonija pridruži EU i NATO-u i da doživi prosperitet, rekao je Borisov u jednoj od mnogobrojnih današnjih izjava, nakon što je odlučio da odbije da razgovara sa makedonskim predsednikom.

- Kada je u makedonskom parlamentu dogodilo nasilje (aprila prošle godine), prvi sam nazvao predsednika Ivanova, premijera Zorana Zaeva i Nikolu Gruevskog. Učinio sam sve što sam mogao da pomognem u rešavanju problema mirno - rekao je Borisov novinarima, prenela je agencija Fokus.

On je dodao da se prema Ivanovu uvek ponašao sa velikim poštovanjem, ali da sada ne želi da se meša u rad makedonskih institucija kada je reč o sporu sa Grčkom. Borisov je dodao da je ovaj spor blokirao Makedoniju decenijama.

EPA/Nake Batev
Medijske špekulacije: Đorđe Ivanov

Ivanov: Ne destabilizujem Makedoniju

Makedonski predsednik Ðorđe Ivanov, kome je bugarski premijer Bojko Borisov otkazao ranije zakazani susret u Sofiji, ocenio je po načinu izveštava bugarskih medija o tome da su tamošnji novinari pali pod uticaj stranih faktora i dela bugarske vlasti kada su za njega rekli da svojim odlukama destabilizuje Makedoniju.

- To su špekulacije. Ja ne destabilizujem Makedoniju i ne prihvatam takve kvalifikacije. Ja nisam prepreka stabilnosti regiona. Znam ko je odgovoran za stanje u Makedoniji, znam ko ugrožava njenu budućnost, znam kome smeta pravo prosperiteta jedne nacije. Dakle, budite umereni u svojim kvalifikacijama i ne podležite stranim uticajima - rekao je Ivanov medijima

Ivanov je to rekao odgovarajući na konstataciju novinara bugarske agencije BGNES da je kao predsednik države poslednjih nekoliko godina donosio odluke koje su dovele do političke krize u Makedoniji, te da sada odbijanjem da podrži grčko-makedonski dogovor o imenu zapravo destabilizuje zemlju i region.

- Svaki predsednik polaže zakletvu kad stupi na funkciju i zaklinje se na Ustav. Zakleo sam se da ću poštovati Ustav. Ne mogu prihvatiti čin koji je u suprotnosti sa zakonima i ustavom Makedonije. Tak sporazum je lični čin, po mom mišljenju, premijera koji pritom nije uzeo u obzir sve posledice jednog takvog sporazuma - rekao je Ivanov.

Istakao je da postignuti dogovor Cipra i Zaeva o novom imenu Makedonije ne zatvara spor koji traje duže od četvrrt veka, već da naprotiv otvara mnoga drua pitanja, stvarajući, kako je rekao, veliku neizvesnost i nesigurnost za Makedoniju i za region.

Ivanov je objasnio da je prvi put upoznat sa dokumentom u njegovom kabinetu i da nijednog trenutka nije bio uključen u dogovor.

- Kada sam dobio taj dokument, video sam da nemamo šta da pričamo na tom sastanku. Zbog toga je sastanak trajao tako kratko. Zašto bih legalizovao taj dokument? Dogovoren je bez mog učešća. Ovo je važan dokument, jer je prema Ustavu Republike Makedonije predsednik je važna figura kada je u pitanju zaključivanje međunarodnih sporazuma. A ja sam bio isključe iz celog procesa. Zašto bih sada legalizovao tu aktivnost? To je njihova odluka i njihova odgovornost -rekao je Ivanov.

Ivanov je, naime, prvi put dobio dogovoreni sporazum na sastanku sa premijerom Zoranom Zaevim u šefom diplomatije Nikolom Dimitrovim juče u skopskoj Vili Vodno.

Inače, taj sastanak je trajao kratko, ošto je Ivanov čim je dobio sporazum, nakon dva minuta, ustao i napustio sastanak.

Potom se obratio javnosti i saopštio da je njegova konačna odluka da neće potpisati sporazum, ako on bude usvojen u makedonskom parlamentu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online