Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 01.06.2018.
15:38
Vestionline, Tanjug A

Sukob Kitarović - Plenković podigao buru u HDZ

Najnoviji raskol u državnom vrhu Hrvatske, između predsednice Kolinde Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića, izazvao je veliko nezadovoljstvo u vladajućoj HDZ, gde kažu da im to nije trebalo, te da je došlo od lične netrpelivosti i previše sujete, piše Jutarnji list.

pixabay.com
"U odnosu dvoje najviših hrvatskih državnika puno sujete", smatraju u HDZ

I predsednica Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković su pogrešili, a javna svađa oboma je nanela štetu, komentari su HDZ-ovcaca na najnoviji sukob na relaciji Pantovčak - Banski dvori, u koji se ovog puta uključio i šef Sabora Gordan Jandroković, naravno, na strani Plenkovića.

Teške reči i uvrede koje su razmenili zbog zajedničke sednice na temu demografije i blokiranih, koju je Grabar Kitarović zatražila, a Plenković odbio, potpuno su, kažu, neprihvatljive.

- Ovakva komunikacija zaista je ispod svakog nivoa. bez obzira na to ko je u pravu, a ko u krivu. To je neprimeren rečnik - rekao je Jutarnjem jedan od neimenovanih sagovornika iz HDZ-a. 

Smatra da su tome dprinele tri stvari - lična netrpeljivost predsednice i premijera, potom Ustav koji generirše antagonizme i nedovoljno izgrađeni mehanizmi saradnje institucija.

Drugi, takođe neimenovani sagovornik lista kaže da je oboje trebalo da postupe drugacicije.

- Predsednica, ako je već poslala predlog, trebalo je da pričeka nekoliko dana, što bi bilo logično, a ne po medijima da šalje predloge datuma za sastanak. Mislim da je Grabar Kitarović tu reagovala ishitreno. S druge strane, ni premijer nije bio korektan. Ako je dobio predlog, mogao je, na primer, da kaže da će ga uzeti u razmatranje, da će se razgovarati, usaglasiti, jer i vlada ima svoj plan, te da će iz svega pokušati izvući najbolje - naveo je.

Navodi i da je Plenković mogao da kaže da će prihvatiti predlog zbog nacionalnog interesa, bilo šta, umesto odbijanja.

Narednik, pak, kaže da ne vidi u čemu je problem sa zajedničkom sednicom vlade, koju je predložila Grabar Kitarović, koja bi prisustvovala i učestvovala na toj sednici.

On se prisetio da su svojevremeno Stipe Mesić i Ivo Sanader bez problema imali takve sastanke, te dodao da je sasvim sigurno "da svađa nikome nije donela nikakve političke bodove", kao i da je u odnosu dvoje najviših hrvatskih državnika "puno sujete".

Neki u stranci ističu da ih ne čudi što je sukob između Grabar Kitarović i Plenkovića eskalirao baš sada. 

Naime, među njima već dugo vladaju napetost i netrpeljivost, a u HDZ-u se već neko vreme spekuliše da bi Plenković mogao uskratiti podršku predsednici za drugi mandat.

Atmosferu su dodatno podgrejale nedavno objavljene informacije da bi se HDZ i SDP mogli dogovoriti o promenama Ustava, pri čemu bi se ubuduće predsednik države biralo u Saboru.

- Mislim da bi u ovom trenutku uskraćivanje podrške predsednici za drugi mandat ili neki dogovor sa opozicionim SDP-om izazvao žestoke podele u HDZ-u - smatra novi sagovornik lista iz HDZ.

List piše da se više članova HDZ-a složilo  da bi to izazvalo pobunu u stranci te ističu da u tom slučaju, u odnosu na Kitarović, Plenković ne bi imao šansi.

Neki u HDZ-u, pak, smatraju da predsednica, koja je, zapravo, već duže vreme u kampanji za drugi mandat, na ovaj način pokušava da podigne svoj rejting, koji je u padu kao i onaj HDZ-ov.

- Pohvalno je da predsednica ima inicijative, ali problem je što sa svoje pozicije ne može puno da učini jer nema ovlašćenja. Sigurno je da na ovaj način pokušava i da se distancira od afere s mejlovima u vezi Agrokora - kaže još jedan sagovornk Jutarnjeg.

Oštar stav predsednce prema premijeru neki HDZ-ovci su protumačili i kao pokušaj Grabar Kitarović da preuzme tu stranku od Plenkovića, dok drugi uveravaju da je tako nešto još rano, ali i da nije realno.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online