Petak 01.06.2018.
15:38
Vestionline, Tanjug

Sukob Kitarović - Plenković podigao buru u HDZ

pixabay.com
"U odnosu dvoje najviših hrvatskih državnika puno sujete", smatraju u HDZ

I predsednica Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković su pogrešili, a javna svađa oboma je nanela štetu, komentari su HDZ-ovcaca na najnoviji sukob na relaciji Pantovčak - Banski dvori, u koji se ovog puta uključio i šef Sabora Gordan Jandroković, naravno, na strani Plenkovića.

Teške reči i uvrede koje su razmenili zbog zajedničke sednice na temu demografije i blokiranih, koju je Grabar Kitarović zatražila, a Plenković odbio, potpuno su, kažu, neprihvatljive.

- Ovakva komunikacija zaista je ispod svakog nivoa. bez obzira na to ko je u pravu, a ko u krivu. To je neprimeren rečnik - rekao je Jutarnjem jedan od neimenovanih sagovornika iz HDZ-a. 

Smatra da su tome dprinele tri stvari - lična netrpeljivost predsednice i premijera, potom Ustav koji generirše antagonizme i nedovoljno izgrađeni mehanizmi saradnje institucija.

Drugi, takođe neimenovani sagovornik lista kaže da je oboje trebalo da postupe drugacicije.

- Predsednica, ako je već poslala predlog, trebalo je da pričeka nekoliko dana, što bi bilo logično, a ne po medijima da šalje predloge datuma za sastanak. Mislim da je Grabar Kitarović tu reagovala ishitreno. S druge strane, ni premijer nije bio korektan. Ako je dobio predlog, mogao je, na primer, da kaže da će ga uzeti u razmatranje, da će se razgovarati, usaglasiti, jer i vlada ima svoj plan, te da će iz svega pokušati izvući najbolje - naveo je.

Navodi i da je Plenković mogao da kaže da će prihvatiti predlog zbog nacionalnog interesa, bilo šta, umesto odbijanja.

Narednik, pak, kaže da ne vidi u čemu je problem sa zajedničkom sednicom vlade, koju je predložila Grabar Kitarović, koja bi prisustvovala i učestvovala na toj sednici.

On se prisetio da su svojevremeno Stipe Mesić i Ivo Sanader bez problema imali takve sastanke, te dodao da je sasvim sigurno "da svađa nikome nije donela nikakve političke bodove", kao i da je u odnosu dvoje najviših hrvatskih državnika "puno sujete".

Neki u stranci ističu da ih ne čudi što je sukob između Grabar Kitarović i Plenkovića eskalirao baš sada. 

Naime, među njima već dugo vladaju napetost i netrpeljivost, a u HDZ-u se već neko vreme spekuliše da bi Plenković mogao uskratiti podršku predsednici za drugi mandat.

Atmosferu su dodatno podgrejale nedavno objavljene informacije da bi se HDZ i SDP mogli dogovoriti o promenama Ustava, pri čemu bi se ubuduće predsednik države biralo u Saboru.

- Mislim da bi u ovom trenutku uskraćivanje podrške predsednici za drugi mandat ili neki dogovor sa opozicionim SDP-om izazvao žestoke podele u HDZ-u - smatra novi sagovornik lista iz HDZ.

List piše da se više članova HDZ-a složilo  da bi to izazvalo pobunu u stranci te ističu da u tom slučaju, u odnosu na Kitarović, Plenković ne bi imao šansi.

Neki u HDZ-u, pak, smatraju da predsednica, koja je, zapravo, već duže vreme u kampanji za drugi mandat, na ovaj način pokušava da podigne svoj rejting, koji je u padu kao i onaj HDZ-ov.

- Pohvalno je da predsednica ima inicijative, ali problem je što sa svoje pozicije ne može puno da učini jer nema ovlašćenja. Sigurno je da na ovaj način pokušava i da se distancira od afere s mejlovima u vezi Agrokora - kaže još jedan sagovornk Jutarnjeg.

Oštar stav predsednce prema premijeru neki HDZ-ovci su protumačili i kao pokušaj Grabar Kitarović da preuzme tu stranku od Plenkovića, dok drugi uveravaju da je tako nešto još rano, ali i da nije realno.
 

2024 © - Vesti online