Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 31.05.2018.
14:59
Vestionline, Tanjug A

Prozivka iz Bosne: Srbija im kriva za migrante?

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić rekao je danas da je u BiH primetan povećan broj migranata iz Irana, te da BiH ima u tom smislu ozbiljan problem, jer je Srbija ukinula vize državljanima Irana.

youtube.com/tvk3
Nećemo pristati na to da se migracije preseku na granici BiH i Hrvatske: Dragan Mektić

- Najviše je u strukturi Pakistanaca, nakon toga Sirijaca i na trećem mestu je Iran. Kako ih dobijamo iz Irana? Imamo tu ozbiljan problem, jer je Srbija ukinula vize državljanima Irana. Oni legalno dolaze u Srbiju, a nama prelaze ilegalno pa idu prema EU. Mi nemamo pravo da određujemo Srbiji kome će uvoditi vizni režim, ali Srbija treba da nam bez ikakvih problema omogući readmisiju - rekao je Mektić, preneo je Klix.ba. 

Mektić je istakao da se ne može mešati u stvari druge države, ali da može da traži da se omogući vraćanje Iranaca u Srbiju.

Osvrnuo se i na spekulacije o navodnom "tajnom planu" naseljavanja migranata u Republiku Srpsku. 

- To je izmišljotina. To se ne može dogoditi i neće se desiti. Rekao sam danas na sednici da ne želim da se od štaba krije ijedan migrant - rekao je Mektić.

On je rekao da je u BiH od početka 2018. godine do danas ušlo 5.116 nelegalnih migranata, 4.526 iskazalo je nameru za podnošenje zahteva za azil, a 475 migranata već je podnelo zahtev za azil.

Mektić je rekao da određeni političari iznose pogrešne brojke zarad ostvarivanja jeftinih politickih poena. 

U ovoj godini je, naveo je Mektić, zatečeno je 3.300 migranata na granici pri pokušaju ulaska u BiH i oni su vraćeni nazad u države iz kojih su dolazili.

On je naveo i da ima informacije da pojedine države prikazuju da imaju od početka ove godine od 100 do 300 migranata.

- Otkud ih onda kod nas pet hiljada - pitao je Mektić, dodajući "kako onda BiH, Srbija, Hrvatska, Mađarska i Austrija imaju problem, a 'ove dole zemlje nemaju' ". 

Istakao je da će predložiti jednu tačku na kojoj će se preseći migracije te da je najlogičnije da to bude u Grčkoj.

On je rekao da BiH neće pristati na to da se migracije preseku na granici BiH i Hrvatske. 

Predsedniku RS Miloradu Dodiku, koji je rekao da se pomoću migranata pokušava promeniti nacionalna struktura u BiH, Mektić je odgovorio da on ima pravo "da to odvali", odnosno da ne priča o ekonomiji, kriminalu i korupciji. 

Stanovnicima BiH poručio je da nemaju razloga da se brinu, odnosno da se ovaj problem drži pod kontrolom te da Dodik pokušava dovesti u zabludu građane RS. 
 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 31.05.2018. 22:21
jeste jeste.Kriva je Srbija i ja to kažem.Ma šta treba tražiti krivca kad imamo dežutnog.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online