Četvrtak 31.05.2018.
14:59
Vestionline, Tanjug

Prozivka iz Bosne: Srbija im kriva za migrante?

youtube.com/tvk3
Nećemo pristati na to da se migracije preseku na granici BiH i Hrvatske: Dragan Mektić

- Najviše je u strukturi Pakistanaca, nakon toga Sirijaca i na trećem mestu je Iran. Kako ih dobijamo iz Irana? Imamo tu ozbiljan problem, jer je Srbija ukinula vize državljanima Irana. Oni legalno dolaze u Srbiju, a nama prelaze ilegalno pa idu prema EU. Mi nemamo pravo da određujemo Srbiji kome će uvoditi vizni režim, ali Srbija treba da nam bez ikakvih problema omogući readmisiju - rekao je Mektić, preneo je Klix.ba. 

Mektić je istakao da se ne može mešati u stvari druge države, ali da može da traži da se omogući vraćanje Iranaca u Srbiju.

Osvrnuo se i na spekulacije o navodnom "tajnom planu" naseljavanja migranata u Republiku Srpsku. 

- To je izmišljotina. To se ne može dogoditi i neće se desiti. Rekao sam danas na sednici da ne želim da se od štaba krije ijedan migrant - rekao je Mektić.

On je rekao da je u BiH od početka 2018. godine do danas ušlo 5.116 nelegalnih migranata, 4.526 iskazalo je nameru za podnošenje zahteva za azil, a 475 migranata već je podnelo zahtev za azil.

Mektić je rekao da određeni političari iznose pogrešne brojke zarad ostvarivanja jeftinih politickih poena. 

U ovoj godini je, naveo je Mektić, zatečeno je 3.300 migranata na granici pri pokušaju ulaska u BiH i oni su vraćeni nazad u države iz kojih su dolazili.

On je naveo i da ima informacije da pojedine države prikazuju da imaju od početka ove godine od 100 do 300 migranata.

- Otkud ih onda kod nas pet hiljada - pitao je Mektić, dodajući "kako onda BiH, Srbija, Hrvatska, Mađarska i Austrija imaju problem, a 'ove dole zemlje nemaju' ". 

Istakao je da će predložiti jednu tačku na kojoj će se preseći migracije te da je najlogičnije da to bude u Grčkoj.

On je rekao da BiH neće pristati na to da se migracije preseku na granici BiH i Hrvatske. 

Predsedniku RS Miloradu Dodiku, koji je rekao da se pomoću migranata pokušava promeniti nacionalna struktura u BiH, Mektić je odgovorio da on ima pravo "da to odvali", odnosno da ne priča o ekonomiji, kriminalu i korupciji. 

Stanovnicima BiH poručio je da nemaju razloga da se brinu, odnosno da se ovaj problem drži pod kontrolom te da Dodik pokušava dovesti u zabludu građane RS. 
 

2024 © - Vesti online