Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 29.05.2018.
21:09
Vestionline, Tanjug A

Izraelu nije jasno: Hrvatska žali za "koljačkim ustaškim pokretom"

Izraelski dnevnik Jerusalem Post objavio je komentar pod naslovom "Hrvatsko oživljavanje neofašizma", a u tekstu autora Majkla Frojnda se ističe da je Hrvatska "dom možda najvećeg i najviše prožimajućeg oživljavanja neofašizma u proteklim decenijama" u celoj Evropskoj uniji.

EPA/ALEX HALADA
U Hrvatskoj na snazi oživljavanje neofašizma

"Uprkos rastu tog pokreta i sve glasnijem prisustvu u javnom životu Hrvatske, te pretnji koju predstavlja za stabilnost Zapadnog Balkana i šire, zapadni i evropski zvaničnici učinili su malo kako bi osudili ovaj zabrinjavajući trend", piše Jerusalem Post, koji komemoraciju kod Blajburga navodi kao istaknuti primer savremenog hrvatskog neofašizma.

Citira se iz govor predsednika hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, koji je ove godine na Blajburgu izjavio da "danas odaju počast civilnim i vojnim žrtvama", uz objašnjenje da se iza te naoko blede izjave krije "zastrašujuće divljenje koljačkom profašističkom ustaškom pokretu, koji je odgovoran za smrt više desetina hiljada Jevreja, Srba, Roma i drugih ljudi tokom rata".

"Odavati počast ubijenim ustaškim vojnicima je čin moralne propasti, kojim se žele prebrisati zločini ratnog režima zla iza kojega je ostalo nasleđe brutalnosti i krvoprolića", navodi uticajni izraelski dnevnik, prensi portal Index.hr.

Jerusalem Post ističe kako je "sramota da hrvatska Katolička crkva i državne vlasti aktivno učestvuju u tom događaju svake godine", te da je neprihvatljivo što austrijske vlasti odobravaju njegovo održavanje.

List napominje da se Hrvatska nikada nije kako treba suočila s nasleđem NDH, te prevladava stav kako su Hrvati u Drugom svetskom ratu bili samo žrtve, a ne i počinitelji zločina.

"Još gore, primetan je porast nostalgije za ustašama u savremenoj Hrvatskoj, s redovnim i otvorenim izrazima neonacizma i fašizma u javnosti", konstatuje se u tekstu.

Navodi se da su neki političari osudili te pojave, ali da se ne čini dovoljno na edukaciji mladih o užasima ustaškog režima.

Na kraju komentara u Jerusalem Postu konstatuje se da ulazak u Evropsku uniju nije pomogao u tome da se "umire antisemitski i antisrpski ekstremizam i mržnja koji prožimaju hrvatski javni život", te da ćutanje EU u ovoj temi pogoduje "ponovnom usponu fašističke pretnje na Balkanu".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online