Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 03.05.2018.
14:31
Vestionline, Tanjug A

Godišnjica stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj

Danas se navršava 26 godina od kada je 1992. u bivšoj Dobrovoljačoj ulici u Sarajevu ubijeno 42 pripadnika JNA, 71 ranjen, a oko 207 njih zarobljeno i mučeno u logorima.

youtube.com/SrpskoSarajevo3
Zločin u Dobrovoljačkoj još nema sudski epilog jer je pravosuđe BiH ostalo nemo na dokaze

I ove godine predstavnici Republike Srpske će ovaj zločin obeležiti u Miljevcima, u Istočnom Sarajevu, da bi izbegli ponižavanje žrtava i njihovih potomaka od preživelih pripadnika bošnjačkih snaga, dok će pripadnici tih snaga, odnosno "Zelenih beretki" godišnjicu obeležiti na samom mestu događaja.

Zločin u Dobrovoljačkoj još nema sudski epilog jer je pravosuđe BiH ostalo nemo na dokaze i na primedbe srpske strane da je u Sarajevu tokom rata bilo 126 logora, kao i da je u tom gradu stradalo oko 3.200 civila srpske nacionalnosti.

Tim povodom Srpska koordinacija udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih sa prostora bivše Jugoslavije najoštrije je osudila ratni zločin počinjen u, kako navode, mučkom napadu i hladnokrvnom masakru nad nedužnim pripadnicima JNA, koji su se prema dogovoru Komande, predsednika tadašnje BiH, Alije Izetbegovića, tzv. Armije BiH i komande Unprofora mirno povlačili iz Sarajeva.

- Najenergičnije zahtevamo od nadlženih organa BiH i drugih nadležnih pravosudnih organa da se napokon kazne odgovorni za ratne zločine počinjene u Dobrovoljačkoj, među kojima su Ejup Ganić, Haris Silajdžić, Hasan Efendić, Sefer Halilović, Jovan Divlja i mnogi drugi - navodi se u saopštenju Srpske koordinacije.

- Nepromenjen odnos prema zločinima nad Srbima, koji obeležava njihovo nepriznavanje pa čak i slavljenje, pored toga što je necivilizacijski, neće doprineti suočavanju sa prošlošću a time ni miru u BiH - navodi se u saopštenju dostavljenom medijima, koji je potpisao predsednik Duško Čelić.

Obeležavanje će početi služenjem parastosa u Crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima, i biće položeni venci na Spomen-krstu.

Obeležavanju ovog istorijskog događaja prisustvovaće predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović sa delegacijom Parlamenta Srpske, i predsednik Odbora Vlade Republike Srpske za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović.

Pripadnici "Zelenih beretki" jutros su položili venac i cveće i održali molitvu kraj spomen-ploče njihovim stradalim saborcima kod mosta Drvenija, u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 03.05.2018. 22:26
Nešto učestale ove godišnjice.Do skoro ih se niko nije ni sećao
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online