Četvrtak 03.05.2018.
14:31
Vestionline, Tanjug

Godišnjica stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj

youtube.com/SrpskoSarajevo3
Zločin u Dobrovoljačkoj još nema sudski epilog jer je pravosuđe BiH ostalo nemo na dokaze

I ove godine predstavnici Republike Srpske će ovaj zločin obeležiti u Miljevcima, u Istočnom Sarajevu, da bi izbegli ponižavanje žrtava i njihovih potomaka od preživelih pripadnika bošnjačkih snaga, dok će pripadnici tih snaga, odnosno "Zelenih beretki" godišnjicu obeležiti na samom mestu događaja.

Zločin u Dobrovoljačkoj još nema sudski epilog jer je pravosuđe BiH ostalo nemo na dokaze i na primedbe srpske strane da je u Sarajevu tokom rata bilo 126 logora, kao i da je u tom gradu stradalo oko 3.200 civila srpske nacionalnosti.

Tim povodom Srpska koordinacija udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih sa prostora bivše Jugoslavije najoštrije je osudila ratni zločin počinjen u, kako navode, mučkom napadu i hladnokrvnom masakru nad nedužnim pripadnicima JNA, koji su se prema dogovoru Komande, predsednika tadašnje BiH, Alije Izetbegovića, tzv. Armije BiH i komande Unprofora mirno povlačili iz Sarajeva.

- Najenergičnije zahtevamo od nadlženih organa BiH i drugih nadležnih pravosudnih organa da se napokon kazne odgovorni za ratne zločine počinjene u Dobrovoljačkoj, među kojima su Ejup Ganić, Haris Silajdžić, Hasan Efendić, Sefer Halilović, Jovan Divlja i mnogi drugi - navodi se u saopštenju Srpske koordinacije.

- Nepromenjen odnos prema zločinima nad Srbima, koji obeležava njihovo nepriznavanje pa čak i slavljenje, pored toga što je necivilizacijski, neće doprineti suočavanju sa prošlošću a time ni miru u BiH - navodi se u saopštenju dostavljenom medijima, koji je potpisao predsednik Duško Čelić.

Obeležavanje će početi služenjem parastosa u Crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima, i biće položeni venci na Spomen-krstu.

Obeležavanju ovog istorijskog događaja prisustvovaće predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović sa delegacijom Parlamenta Srpske, i predsednik Odbora Vlade Republike Srpske za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović.

Pripadnici "Zelenih beretki" jutros su položili venac i cveće i održali molitvu kraj spomen-ploče njihovim stradalim saborcima kod mosta Drvenija, u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici.

2024 © - Vesti online