Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.04.2018.
17:07
Vestionline, RTS A

Sramota Makedonije: Pogrešnog čoveka uhapsili po nalogu CIA, mesecima bio u tajnom zatvoru

Makedonija se zvanično izvinila nemačkom državljaninu Kalidu al Masriju, kojeg je 2003. godine na zahtev CIA uhapsila i držala zatočenog 24 dana. Masrija su posle ta 24 dana Amerikanci odveli u tajni zatvor u Avganistanu.

pixabay.com
 

Makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov je, u pismu datiranom 28. marta, izrazio "iskreno izvinjenje i bezrezervno žaljenje" zbog "nedoličnog postupka" makedonskih vlasti, koje su rezultirale "nemerljivim i bolnim iskustvom, kao i teškim fizičkim i mentalnim posledicama". 

Otmica Kalida al Masrija, koga su makedonske vlasti 31. decembra 2003. godine uhapsile na graničnom prelazu sa Srbijom, jedan je od ključnih slučajeva u višegodišnjoj borbi boraca za ljudska prava protiv kontroverznog američkog programa zatvaranja navodnih radikalnih islamista posle terorističkih napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine, saopštio je Fond za otvoreno društvo, a prenosi RTS. 

Al Masri je proveo 24 dana u sobi jednog skopskog prenoćišta, pre nego što su ga agenti CIA, tajnim letom, prebacili u Avganistan. 

Posle četiri meseca provedena u tajnom zatvoru, CIA je ustanovila da je "uhapšen pogrešan čovek", a Al Masri je prebačen u Albaniju, gde su ga nepoznate osobe izbacile iz automobila u gudurama na severu zemlje. 

Kalid al Masri je, kasnije, tužio Centralnu obaveštajnu agenciju i Makedoniju zbog otmice, a Evropski sud za ljudska prava dodelio mu je obeštećenje u iznosu od 50.000 evra, koje je platila makedonska vlada. Tužbu protiv CIA, od koje je tražio 75.000 dolara, Al Masri je izgubio. 

Al Masri je 31. decembra 2003. godine uhapšen na srpsko-makedonskoj granici na izričit zahtev CIA, nakon čega je 24 dana držan u motelu "Skopski merak", nakon čega je drogiran i jednim od čuvenih tajnih letova američkih obaveštajaca prebačen u Avganistan. 

Suštinu priče o hapšenju Al Masrija predstavlja greška američkih obaveštajaca, jer je CIA pogrešno identifikovala ovog nemačkog državljana libanskog porekla kao osobu koja održava kontakte sa radikalnim islamistima u Ulmu. 

Al Masri je krajem decembra 2003. otputovao u Makedoniju, gde je nameravao da provede Novu godinu i eventualno da kupi automobil, ali su ga već na granici uhapsili pripadnici makedonske tajne službe u odveli u motel, koji se nalazio nedaleko od američke ambasade u Skoplju. 

O ovom slučaju svedočilo je osoblje motela "Skopski merak", a javnosti su bili dostupni i detalji i dokumenti vezani za tajni let "boinga" 737, kojim je prebačen u Avganistan. 

Avion je u Skoplje sleteo 23, januara u 21.30 časova iz Palma de Majorke, a sa skopskog aerodroma je za Kabul poleteo u dva izjutra narednog dana, sa "samo jednim putnikom". 

Al Masri je, posle nekoliko meseci provedenih u zatvoru u Avganistanu, izbačen iz automobila na severu Albanije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online