Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.07.2010.
14:10 >> 18:11h
Srna A

Špirić: Ko je činio genocid a ko priča o njemu?!

Predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić izjavio je da međunarodne organizacije u čijim saopštenjima ima mnogo licemerstva neće dočekati da Srbi priznaju da su genocidan narod.

Nikola Špirić

"Sad traže da Srbi legnu na leđa i kažu da su genocidan narod. Mislim da to neće doživeti bez obzira koliko se oni ljutili. Isto tako, mislim da moramo biti svesni da svi koji su vršili zločine trebaju da budu izvedeni pred sud, ali se zločin ne može fakturisati samo Srbima", rekao je Špirić novinarima u Drvaru.

Komentarišući jučerašnje saopštenje međunarodnih organizacija u kojima se vlasti RS optužuju da negiraju genocid, Špirić je rekao da treba poštovati i žaliti svaku žrtvu.

On je dodao da bi se gledajući, na primer, listu ljudi koji su bili na komemoraciji u Srebrenici ove godine moglo reći da su tamo bili skoro svi oni koji negiraju genocid.

"Turci negiraju genocid nad Kurdima, a u Srebrenici je bio turski premijer, Amerikanci negiraju genocid nad crncima i Indijancima, a Hrvati negiraju genocid nad Srbima u Drugom svetskom ratu. Haris Silajdžić negira genocid od turske vladavine naovamo, a svi oni su bili u Srebrenici", rekao je Špirić.

Dodik: Srbi ne priznaju genocid

 

Milorad Dodik

Predsednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da Srpska i Srbi kao narod ne mogu priznati da je izvršen genocid u ime njih, bez obzira na atmosferu koju pokušavaju da naprave međunarodne organizacije u BiH, te dodao da oni koji su učinili zločine za to treba individualno da odgovaraju.

 

"Međunarodne organizacije ne treba na taj način da se svrstavaju na jednu stranu", rekao je Dodik Srni, reagujući na jučerašnje zajedničko saopštenje međunarodnih organizacija u BiH u kojem su osuđene nedavne aktivnosti i izjave političara na visokim funkcijama u RS kojima se zvanično glorifikuju pripadnici srpskog naroda osuđeni za ratne zločine i negira činjenica da se u julu 1995. godine u Srebrenici desio genocid.

 

On je naglasio da je očigledno da bi kvalifikacije vezane za genocid mogle da znače pripremu za političke obračune sa RS, što ne treba smetnuti s uma.

 

"Činjenica je da je sud doneo takvu odluku, ali isto tako u toj kvalifikaciji fali mnogo elemenata koji bi govorili o tome da je to bio genocid. Na kraju, sudovi mogu da pogreše", naglasio je Dodik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online