Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.03.2018.
16:36
Vestionline, Tanjug A

Preti novi sukob Slovenije i Hrvatske

Riječki Novi list upozorava danas na izbijanje potencijalnog novog sukoba između Slovenije i Hrvatske koji može eskalirati u ekonomski rat zbog dopuna Ustavnog zakona o Novoj ljubljanskoj banci (NLB) kojima bi se sprečila isplata prenete devizne štednje hrvatskim bankama.

EPA/Antonio Bat
Novi sukob na pomolu?

- Ustavna komisija slovenačkog parlamenta započela je postupak dopune Ustavnog zakona o NLB iz 1994. godine, kako bi se sprečile isplate hrvatskim bankama na osnovu pravosnažnih presuda hrvatskih sudova u predmetima protiv NLB-a zbog tzv. prenesene devizne štednje - piše list.

Imenovana je stručna komisija koja bi trebalo da razreši neke dileme koje još postoje u Sloveniji oko tog predloga, ali je zaključeno da je postupak dopune Ustavnog zakona moguće okončati pre slovenačkih parlamentarnih izbora, koji će se najverovatnije održati u maju, navodi se u tekstu.

Novi list dodaje da se većina učesnika jučerašnjeg sastanka saglasila s pokretanjem tog postupka kako bi se od hrvatskih "nezakonitih odluka" zaštitila "slovenačka imovina", osim predstavnika Levice Mateja T. Vatovca, koji je predloženu izmenu Ustavnog zakona nazvao "predstavom za javnost" koja neće rešiti ovaj problem.

- Ako Hrvatska naplati sredstva od NLB-a, to znači da će Slovenija pleniti hrvatsku imovinu u Sloveniji, premda slovenačka preduzeća imaju dvostruko više imovine u Hrvatskoj - podsetio je Vatovec, zaključivši da njegova stranka, koja u slovenačkom parlamentu ima pet mandata, ne želi da učestvuje u podsticanju rata između Zagreba i Ljubljane prisilnim naplatama.

Reč je o sporu zbog štednje Ljubljanske banke koju je Hrvatska devedesetih godina štedišama isplatila na teret državnog budžeta, preko dve hrvatske banke, koje su potom ovlašćene da isplaćene iznose potražuju od NLB-a.

- Krajem prošle godine, hrvatski sudovi su počeli da donose prve presude u tim sporovima koje Zagrebačka banka i Privredna banka Zagreb vode protiv NLB-a u ime hrvatske države. Presude hrvatskih sudova obvezujuće su i za Sloveniju, kao i za ostale članice EU - navodi list.

Do sada su, kako precizira, donete tri presude ukupne vrednosti od gotovo dva miliona evra, ali zbog ostalih sporova koji se vode zbog naplate prenete devizne štednje, najvećoj slovenačkoj banci, koja je u 100-procentnom državnom vlasništvu, preti naplata više od 400 miliona evra, zaključuje Novi list.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online