Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.02.2018.
18:35
Vesti A

Bombaš sa Slobinim ordenom

Bivši pripadnik Vojske nekadašnje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) Dalibor Jauković (43) bacio je bombu u noći između srede i četvrtka, pola sata posle ponoći, na američku Ambasadu u Podgorici i nakon toga izvršio samoubistvo. Identitet napadača, koji je prvo bacio bombu u dvorište ambasade, a nakon toga se razneo, ubrzo je utvrđen.

Tanjug/aP
Još nepoznat motiv napada

Prema navodima podgoričkih "Vijesti" Jauković je rođen u Kraljevu, a živeo je u Podgorici. Nije bio oženjen i nema porodicu. Podgoričani koji su ga poznavali navode da je radio u Kombinatu aluminijuma, gde je ostao bez posla, kao i da ga je "velika muka naterala da to uradi". U Udruženju boraca ratova Crne Gore od 1990. prokomentarisali su kratko:

- Pucaju ljudi zbog nepravde. Bio je hrabar na ratištu prilikom agresije NATO-a, dok je u miru bio zaboravljen. Živeo je teško nakon što je ostao bez posla. Možda je to prevagnulo.

Bezbedno osoblje

Ovim povodom oglasio se i podsekretar Stejt departmenta u Vašingtonu Stiv Goldstin koji je izjavio da motiv napada nije poznat. Američka ambasada u Podgorici saopštila je da su svi zaposleni u ambasadi bezbedni. Ambasada SAD je na Tviteru navela da je to utvrđeno posle "internog pregleda". Zahvalili su se crnogorskoj vladi na bliskoj saradnji, kao i policiji na profesionalnoj podršci u istrazi incidenta.

Mediji su preneli povelju o odlikovanju sa Jaukovićevog Fejsbuk profila, kojom je nagrađen "za izuzetno zalaganje u obavljanju dužnosti i izvršavanju zadataka u odbrani i bezbednosti otadžbine" 1999. godine, posle NATO bombardovanja nekadašnje SRJ. U povelji se navodi da je Jaukovića u junu te godine odlikovao tadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević. Sudeći po objavama na ovoj društvenoj mreži, bio je protivnik ulaska Crne Gore u NATO.

Policija je u saopštenju navela da su je građani obavestili o eksploziji koja se čula u blizini Ambasade SAD, te da su policajci nakon obilaska terena na obali reke Morače, pronašli beživotno telo. Dodaje se da je usled detonacije u dvorištu ambasade ostao krater na mestu na kome je bomba eksplodirala, ali da "nije pričinjena šteta na imovini ambasade".

Viša državna tužiteljka Crne Gore Tanja Čolan-Deretić, koja je izvršila uviđaj nakon događaja, rekla je za RTCG da su prikupljeni svi tragovi s lica mesta koji će biti poslati na veštačenje, dok je telo stradalog poslato na obdukciju.

Iz Uprave policije kazali su da je u pitanju ručna bomba - kašikara, prenosi portal CdM.

Ubio se slučajno?

Dalibor Jauković nije izvršio samoubistvo već se ubio slučajno kad je hteo da aktivira drugu bombu, objavio je Portal Analitika, navodeći da
procene istražitelja i bezbednosnih službi govore da je Jauković bacio prvu bombu na Ambasadu, da se potom sapleo i da ga je bomba slučajno ubila.
Dodaje se, uz pozivanje na policijske izvore, da je Jauković, nakon dolaska iz Kraljeva u Podgoricu, postao korisnik psihoaktivnih supstanci.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online