Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 01.02.2018.
20:55
blic.rs, Vestionline A

Banjalučki biskup optužuje: U Srpskoj progone Hrvate

Banjalučki biskup Franjo Komarica optužio je vlasti u Republici Srpskoj za sistematski progon i ugrožavanje ljudskih i građanskih prava Hrvata.

commons.wikimedia.org/bosnasrebrena
Biskup Franjo Komarica

Nosilac Ordena časti RS, kojeg mu je 9. januara 2012. lično uručio predsednik Srpske Milorad Dodik, svoj najnoviji lament nad navodno zlehudom sudbinom Hrvata u RS održao je pred ombudsmanima za ljudska prava BiH Nives Jukić i Jasminkom Džumhur.

Kontroverzni katolički biskup, koji se već bezbroj puta "proslavio" skandaloznim izjavama i optužbama na račun Srpske, navedenim ombudsmanima pre nekoliko dana poklonio je knjigu koja, navodno, svedoči o “katastrofalnom” položaju Hrvata u Srpskoj.

- Stiče se utisak da su mere kršenja ljudskih prava ugrađene u sistem upravljanja. Preostali malobrojni Hrvati katolici svakodnevno se susreću s mnoštvom nepravdi, nepremostivih životnih problema i poteškoća.

Mnogi primeri ustaljene prakse kršenja ljudskih i građanskih prava katolika i Hrvata s ovog područja ne stižu do Glavne kancelarije ombudsmana u Sarajevu, uprkos postojanju regionalne kancelarije te institucije u Banjaluci - požalio se biskup Komarica.

On, naravno, ombudsmanima BiH tom prilikom nije predstavio zvanične podatke Ministarstva za izbeglice i raseljena lica RS, na čijem čelu se, inače, nalazi visoki funkcioner HDZ BiH Davor Čordaš, a koji kažu da su samo u poslednjih nekoliko godina u Srpskoj potpuno obnovljena 5.163 hrvatska domaćinstva.

Žaleći se Jukićevoj i Džumhurevoj na, kako je rekao, "kontinuiranu obespravljenost Hrvata u RS", biskup Komarica takođe nijednom rečju nije se založio za popravljanje istinski katastrofalnog položaja retkih preostalih Srba u 4 kantona FBiH u kojima hrvatske političke stranke drže vlast.

Za razliku od "obespravljenih" Hrvata, koji u Srpskoj uživaju status konstitutivnog naroda, imaju nesmetano pravo na korištenje svog jezika i pisma i čija se deca u glavnom gradu Srpske mogu školovati u Katoličkoj gimnaziji, Srbi u kantonima s hrvatskom većinom i dalje su tretirani kao građani drugog reda, nemaju pravo na korištenje ćirilice i srpskog jezika, a srpska deca prisiljena su da se školuju po hrvatskom nastavnom programu.

Vrhunac cinizma, neprimerenog jednom visokom verskom službeniku, biskup Komarica je pokazao kada se ombudsmanima požalio i zbog navodne srpske opstrukcije izgradnje katoličke crkve u Drvaru, gradiću u Livanjskom kantonu s gotovo stoodstotnim srpskim stanovništvom.

Nakon što su regularne jedinice HV i HVO u leto 1995. skoro u potpunosti zapalile Drvar i proterale većinu stanovništa, u centru tog grada formirana je katolička župa, koja je uzurpirala ranije prostorije lokalnog kulturno-umetničkog društva. U neposrednoj blizini podignut je i spomenik "poginulim hrvatskim braniteljima".

Predsednik Odbora za bezbednost Narodne skupštine RS Milanko Mihajilica za “EuroBlic” kaže da se postupci i izjave biskupa Komarice moraju uzeti krajnje ozbiljno s obzirom da je, kako tvrdi, očigledna namera navedenog katoličkog sveštenika da internacionalizuje navodne probleme Hrvata u Srpskoj.

- Komarica koristi svaku priliku da iznosi najteže optužbe i uvrede na račun Srpske, a publiku za plasiranje neistina o navodnoj diskriminaciji Hrvata u RS sve češće pokušava da nađe u određenim međunarodnim krugovima.

Mislim da bi predsednik Srpske ozbiljno trebalo da razmotri mogućnost oduzimanja visokog odlikovanja Srpske od čoveka koji ne krije koliko je mrzi - kaže Mihajilica.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online