Četvrtak 01.02.2018.
20:55
blic.rs, Vestionline

Banjalučki biskup optužuje: U Srpskoj progone Hrvate

commons.wikimedia.org/bosnasrebrena
Biskup Franjo Komarica

Nosilac Ordena časti RS, kojeg mu je 9. januara 2012. lično uručio predsednik Srpske Milorad Dodik, svoj najnoviji lament nad navodno zlehudom sudbinom Hrvata u RS održao je pred ombudsmanima za ljudska prava BiH Nives Jukić i Jasminkom Džumhur.

Kontroverzni katolički biskup, koji se već bezbroj puta "proslavio" skandaloznim izjavama i optužbama na račun Srpske, navedenim ombudsmanima pre nekoliko dana poklonio je knjigu koja, navodno, svedoči o “katastrofalnom” položaju Hrvata u Srpskoj.

- Stiče se utisak da su mere kršenja ljudskih prava ugrađene u sistem upravljanja. Preostali malobrojni Hrvati katolici svakodnevno se susreću s mnoštvom nepravdi, nepremostivih životnih problema i poteškoća.

Mnogi primeri ustaljene prakse kršenja ljudskih i građanskih prava katolika i Hrvata s ovog područja ne stižu do Glavne kancelarije ombudsmana u Sarajevu, uprkos postojanju regionalne kancelarije te institucije u Banjaluci - požalio se biskup Komarica.

On, naravno, ombudsmanima BiH tom prilikom nije predstavio zvanične podatke Ministarstva za izbeglice i raseljena lica RS, na čijem čelu se, inače, nalazi visoki funkcioner HDZ BiH Davor Čordaš, a koji kažu da su samo u poslednjih nekoliko godina u Srpskoj potpuno obnovljena 5.163 hrvatska domaćinstva.

Žaleći se Jukićevoj i Džumhurevoj na, kako je rekao, "kontinuiranu obespravljenost Hrvata u RS", biskup Komarica takođe nijednom rečju nije se založio za popravljanje istinski katastrofalnog položaja retkih preostalih Srba u 4 kantona FBiH u kojima hrvatske političke stranke drže vlast.

Za razliku od "obespravljenih" Hrvata, koji u Srpskoj uživaju status konstitutivnog naroda, imaju nesmetano pravo na korištenje svog jezika i pisma i čija se deca u glavnom gradu Srpske mogu školovati u Katoličkoj gimnaziji, Srbi u kantonima s hrvatskom većinom i dalje su tretirani kao građani drugog reda, nemaju pravo na korištenje ćirilice i srpskog jezika, a srpska deca prisiljena su da se školuju po hrvatskom nastavnom programu.

Vrhunac cinizma, neprimerenog jednom visokom verskom službeniku, biskup Komarica je pokazao kada se ombudsmanima požalio i zbog navodne srpske opstrukcije izgradnje katoličke crkve u Drvaru, gradiću u Livanjskom kantonu s gotovo stoodstotnim srpskim stanovništvom.

Nakon što su regularne jedinice HV i HVO u leto 1995. skoro u potpunosti zapalile Drvar i proterale većinu stanovništa, u centru tog grada formirana je katolička župa, koja je uzurpirala ranije prostorije lokalnog kulturno-umetničkog društva. U neposrednoj blizini podignut je i spomenik "poginulim hrvatskim braniteljima".

Predsednik Odbora za bezbednost Narodne skupštine RS Milanko Mihajilica za “EuroBlic” kaže da se postupci i izjave biskupa Komarice moraju uzeti krajnje ozbiljno s obzirom da je, kako tvrdi, očigledna namera navedenog katoličkog sveštenika da internacionalizuje navodne probleme Hrvata u Srpskoj.

- Komarica koristi svaku priliku da iznosi najteže optužbe i uvrede na račun Srpske, a publiku za plasiranje neistina o navodnoj diskriminaciji Hrvata u RS sve češće pokušava da nađe u određenim međunarodnim krugovima.

Mislim da bi predsednik Srpske ozbiljno trebalo da razmotri mogućnost oduzimanja visokog odlikovanja Srpske od čoveka koji ne krije koliko je mrzi - kaže Mihajilica.

2024 © - Vesti online