Nedelja 6. 10. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.01.2018.
11:05
Vestionline, Tanjug A

"Hitno potrebna energičnija strategija za Zapadni Balkan"

U strategiju Zapadnog Balkana, zbog regionalne nestabilnosti, neophodno je hitno uključivanje SAD.

youtube.com/S&F Production

To je istakao istraživač vašingtonskog Centra za analizu evropske politike Januš Bugajski.

Radi sprečavanje političke radikalizacije i etničke polarizacije, koja može da izazove oružene sukobe, hitno je potrebna energičnija strategija za Zapadni Balkan koju bi predvodio Vašington, naveo je Bugajski u svom članku za Juropijan vestern Balkan. 

"Balkanske zemlje vratile su se na američki radar dok rastu pretnje regionalnoj stabilnosti i evropskom integritetu. Da bi se sprečila opasna spiralna eskalacija, Vašington mora da teži snažnijoj strategiji radi očuvanja bezbednosti preostalih država u okviru zapadnih institucija i da bi se smanjilo širenje ruske subverzije", napisao je Bugajski. 

Nekoliko nedavnih događaja u regionu, kao što je pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, stvaranje paravojske u BiH i ubistvo Olivera Ivanovića mogu imati, kako je Bugajski istakao, "neku pozadinsku strategiju". 

Regionalna nestabilnost, kako je naglasio Bugajski, zahteva više pažnje SAD i takva inicijativa mora da bude zasnovana, kako kaže, na tri stuba - suprotstavljanju subverzivnim akcijama, nacionalnoj bezbednosti i regionalnoj saradnji. 

Suprotstavljanje subverzivnim akcijama podrazumeva praćenje i borbu protiv neposredne bezbednosne pretnje, bez obzira da li ona dolazi od paravojnih formacija, kriminalnih organizacija ili terorističkih grupa, naveo je Bugajski. 

Kada je reč o nacionalnoj bezbednosti, Bugajski smatra da sve zemlje treba da dođu pod okrilje NATO. 

"Vašington može da preuzme vodeću ulogu u deblokadi procesa prema NATO Makedonije i BiH i da ponudi Srbiji i Kosovu dualni ulazak onda kada uspostave pune bilateralne odnose i završe neophodne vojne reforme", istakao je Bugajski. 

I poslednji stub američke politike, prema Bugajskom, treba da se zasniva na regionalnoj bezbednosnoj saradnji. 

Borba protiv terorizma, organizovanog kriminala i inostranih subverzija je važno polje za prekograničnu saradnju, istakao je Bugajski u svom članku za Juropijan vestern Balkan. 

"Jasno je da radikalni nacionalisti i operativci Kremlja direktno imaju koristi od rezultata nestabilnosti", napisao je u svom članku Bugajski, koji je dodao da je dodatni udarac regionalnoj stabilnosti zadalo nedavno ubistvo Olivera Ivanovića. 

Kako kaže, korist od toga imaju "političari koji žele da razgovori između Beograda i Prištine propadnu", te podseća da se srpska delegacija povukla iz razgovora čim je objavljena vest o ubistvu Ivanovića. 

Bugajski je posebno zabrinut zbog povezanosti Moskve i Srbije na polju odbrane i smatra da bi nabavka novog oružja mogla da utiče na regionalnu stabilnost.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online