Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.01.2018.
10:52
Vestionline, Blic rs A

"Hrvati nestaju, a i dalje se hrane ratom"

Hrvatska je članica Evropske unije već pet godina, a za to vreme nije napredovala i u njoj radikalna desnica i dalje uzdrmava društvo, opisuje nemački javni radio, Deutschlandfunk (DF), najmlađu članicu EU u velikom članku "Hrvatska nerešena istorija".

EPA/Daniel Kasap
Hrvatska vojska: A gde si ti bio 1991?

- Rat, neprijatelj, domovina, narod, izdaja – to su ključni izrazi iz radikalnog političkog rečnika koji se i dalje koriste uz uzavrele strasti - piše Norbert Mappes-Niediek za Deutschlandfunk (DF).

On je na početku opisao kako je Slobodan Praljak primio osuđujuću presudu u Hagu, da bi potom primetio da je druga vest tog dana bila reakcija hrvatskih vlasti. Premijer je, podseća on, pričao o dubokoj moralnoj nepravdi.

- Pritom nije mislio na logore za ubijanje i bombardovanje stambenih četvrti za šta je general osuđen. Presudu je smatrao nepravednom - navodi DF.

Tako se dolazi do treće vesti koja je tog dana potresla Hrvatsku - sud je intervenciju hrvatskih vojnih snaga u ratu u BiH proglasio "kriminalnim poduhvatom".

Nakon objašnjenja nemačkoj publici da je Hercegovina krševito zaleđe turističke Dalmacije, sociološkinja iz Zagreba Dinka Ćorkalo-Biruški opisala je šta se u Hrvatskoj danas događa:

- Nakon rata svi smo se radovali da je to gotovo, da ostaje iza nas. Sada počinje budućnost, mislili smo, sad ćemo ići napred. Sad ćemo graditi, osigurati se, negovati naše ranjene i oplakivati naše žrtve, a zatim krenuti napred. Ali, tada je počelo ono što smatram glorifikovanjem i božanskim poštovanjem rata. Ne postoji nikakav drugi narativ osim onog o pobedi, o 'nama' Hrvatima, o 'našim' žrtvama, o 'našim' patnjama. Na takav način u javnom prostoru ne može da se gradi nikakav identitet - rekla je ona.

U tekstu se navodi da je ovde reč o "sve zapenjenjinijim raspravama u javnosti, s izrazima poput rata, neprijatelja, domovine, naroda i izdaje".

Gotova faza uzbuđenosti pred reformama

Hrvatska, piše DF, nije našla način da svoj nacionalni identitet počne da gradi na temelju nekih pozitivnih stvari i sada je jasno da je gotova faza uzbuđenosti pred reformama kojom je godinama orkestrirao HDZ. DF stanje u Hrvatskoj opisuje kao "sindrom".

Politikolog Dejan Jović ničemu se ne čudi.

- Deo reformskih procesa se simulirao, iza njih nije stajala nikakva volja. Isti fenomen prisutan je i u zemljama poput Poljske ili Mađarske, a u ekonomskom smislu u Rumuniji i Bugarskoj. U tim zemljama mahom vladaju konzervatvni i nacionalistički krugovi - primetio je Jović.

U današnjoj Hrvatskoj, nastavlja DF, stvari poput Europe, izgradnje, privrede, demokratije - deluju nestvarno i često se citiraju izrazito cinično. Prošle su 22 godine od kraja rata i nakon 26 godina nezavisnosti u Hrvatskoj niko više nije ni sa čim oduševljen.

- Široka javnost, tzv stanovništvo, nije masovno pohrlilo na obeležavanje 'Sjećanja na Slobodana Praljka'. Parkirališta rezervirana za tu namenu, ostala su prazna. Iz najdalje provincije stigla su samo tri autobusa - opisao je za DF izdavač i esejist Nenad Popović, koji je deo mladosti proveo u Nemačkoj.

DF dalje navodi i to da udruge ratnih veterana predstavljaju 500.000 ljudi, što je "za zemlju od nešto malo više od četiri miliona stanovnika, fantastično preterana brojka".

Izraz "branitelj", podseća DF, novohrvatski je izraz, a udruženja bdiju nad ispunjavanjem njihovih zahteva, očuvanjem njihove slave i slikom njihovih neprijatelja. U politici se takvim veteranima suprotstavlja malo ko. Govori o trijumfalnoj pobedi nad velikosrpskoj agresiji i o junačkoj obrani, podležu strogim pravilima izražavanja.

Prvo je Ustav navodio definiciju legitimnog i opravdanog Domovinskog rata s njegovim obrambenim i oslobodilačkim karakterom protiv JNA samo za onaj u Hrvatskoj. Međutim, vremenom se to stalo primenjivati i za mešanje Hrvatske u rat u BiH.

U takvoj atmosferi dočekana je presuda generalu Praljku. A kad neko krene da propituje što se sve događalo u ratu ili finansijska prava branitelja, nađe se na udaru "braniteljskih udruženja".

Nije reč o strahu koliko o nelagodnosti s kojom se načinju teme poput privilegija branitelja, jer se svaka reč može pogrešno protumačiti "ako se dira u hrvatsku bezgraničnu zahvalnost braniteljima, u poštovanje njihove žrtve".

I na kraju to pitanje: "Gde si ti bio 1991?" Moralna ucena služi tome kako bi nacionalistička vladajuća stranka i dalje mogla da pobeđuje na izborima, uprkos teškoj privrednoj situaciji i sveopštoj depresiji, navodi DF.

A da socijaldemokrati iz opozicije ne mogu ništa učiniti, smatra Jović, krivi su si oni sami.

- Oni nisu ponudili nikakvo drugačije izražavanje o 90-ima. Igrali su isključivo na gostujućem terenu i pokušavali da pobede u igri, sledeći pravila one druge strane - ukazao je Jović.

Naravno da pritom redovno gube. Privreda koje stoji, nikakve perspektive mladih, masovno iseljavanje, sve je to kao tema ostalo iza rasprava o ratu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online