Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 08.01.2018.
05:00
Đ. Barović - Vesti A

U pohode manastiru iz 13. veka: Rožanj, usamljena svetinja

Da kojim slučajem sveštenik iz Obudovca, protojerej-stavrofor Zoran Ilić odluči da promeni zanimanje, bez sumnje bi bio profesionalni reli vozač. Od magistralnog puta Tuzla-Lopare, ka vrhu Majevice, vodi desetak kilometara potpuno izrovanog, na mnogim mestima i sasvim urušenog puta ka jednom od najstarijih manastira u Bosni, Rožnju, a otac Zoran tu razdaljinu prelazi poznajući svaku rupu ili procep.

Mada je reč o zdanju iz 13. veka koje je nedavno obnovljeno, manastir Rožanj je i dalje prazan. Ne samo što do njega nema puta, već ni nekog ko bi o njemu stalno brinuo.

Sveštenik iz Obudovca i njegov imenjak i kolega iz Bojanića na Ozrenu, protojerej-stavrofor Zoran Ilić, jedina su sveštena lica koja gotovo svakodnevno obilaze ovu svetinju i čine sve da zaživi.

- Ako Bog da, već ove godine ćemo osveštati crkvu jer ostalo je da se oslika još samo "nebo". Ostaje da se završi konak sa kelijama za monahe, a zatim u dogovoru sa vladikom i da ova svetinja dobije monaha ili nekog ko će u međuvremenu otvarati crkvu, zvoniti, brinuti o manastirskom dobru. Jer, ovo bi, po mom mišljenju, trebalo da bude srpski Jerusalim, naše parče neba ovde. Ipak, ništa nećemo uraditi ukoliko se ne napravi put - priča otac Zoran.

Svetinja posvećena Svetom proroku Jeremiji je zadužbina kralja Dragutina, nekadašnjeg sremskog kralja Bosne koji je za svog života, a govorimo o 13. veku, sagradio i manastire Tavna, Papraća, Lovnica i Ozren. Dakle, reč je najstarijim pravoslavnim draguljima na prostoru Bosne.

V. Sekulić

Gluvi i slepi

Otac Zoran Ilić kaže da ni sam ne zna kome se sve od vlasti u Federaciji obraćao kako bi pomogli izgradnju puta do manastira.
- Nažalost, niko nema sluha za te naše vapaje. Opština Sapna svake godine raspisuje neke konkurse za povratak i pomoć, ali mi smo do sada konkurisali tri ili četiri puta i ništa, nikada ni odgovora nismo dobili. Razgovaraćemo sa novim vladikom šta nam je najbolje činiti, a znam da su naši širom belog sveta spremni da pomognu. Više puta su to i dokazali - nada se ovaj sveštenik.

- Prema nekim predanjima, Turci su ga porušili u 19. veku, kada su se povlačili iz ovih krajeva. Pedesetih godina prošlog veka još su se videli ostaci zidova, metar i po visine, ali je i to vreme uništilo. Onda smo se moj kolega i prezimenjak uzeli u posao da ovu svetinju obnovimo, da manastir vratimo u život. Obnova je počela 2008. godine što zahvaljujući našoj eparhiji, čelnim ljudima Lopara, a najviše velikom srcu Majevčana rasutih po belom svetu, evo, privodimo je kraju - priča ovaj sveštenik.

Centralno mesto manastira je crkva posvećena Svetom Jeremiji. Unutar ove svetinje nalazi se kovčeg s moštima trojice monaha, otkopanim tokom rekonstrukcije.

Selo bez ljudi

Rožanj je selo koje je Dejtonskim sporazumom iz Republike Srpske prešlo u nadležnost Federacije BiH i teritorijalno sada pripada opštini Sapna. Otac Zoran Ilić kaže da je i istorija ovog sela, kao i cele Bosne "istorija krvi i stradanja".
- Do ovog, poslednjeg rata, u Rožnju je bilo 125 kuća. Većina je razorena prvih dana rata, a posle Dejtona, sve što nije je minirano. Do pre desetak dana selo je povremeno posećivao Miki Marković. Ali, on je preminuo i Rožanj je sada bukvalno selo bez žive duše - veli ovaj sveštenik i dodaje da je zahvaljujući volji moćnika, cela Bosna kroz svoju istoriju funkcionisala na "gorivu" koje se zove mržnja.
- Ti silnici jako mudro rade i pažljivo nas zalivaju tom mržnjom. Nažalost, na ovim prostorima smo se uvek za njihove račune klali, a oni nas na kraju mirili - veli naš sagovornik.

A odmah do ulaza u crkvu, sa desne strane, nalazi se grobnica sa staklenim pokrovom u koju su smešteni ostaci 108 Rovčana koje je u jednom danu pobila Crna legija pod komandom Franka Juretića.

- Ostaci ovih mučenika, a to su bili mahom starci, žene i deca prvo su bili smešteni u grobnici kod Doma kulture, ali u poslednjem ratu i to je minirano, pa smo odatle prebacili kosti koje su preostale - veli ovaj sveštenik.

Predanje kaže da se ispod manastira nalazi izvor čija voda se samo jednom u mesec dana pojavi na površini. Ranije je na ovo mesto dolazio narod tražeći lek za razne bolesti i nevolje, a navodno je ta voda posebno prijala onima sa psihičkim problemima i nerotkinjama.

Umesto tog izvora, sada je podignuta spomen-česma sa imenima i fotografijama 18 meštana ovom mesta koji su poginuli tokom rata devedesetih godina.

V. Sekulić
Stevo Sarić

U zbeg pred Handžar divizijom

I blizini manastira je i selo Sarići. Takođe avetinjski prazno. Tu su samo Desanka i Pero, starine. Njihov nastariji sin Stevo Sarić (49) baš je stigao iz Klivlenda gde poslednjih 16 godina vozi kamion.
- Kada je rat počeo, prošla je ta čuvena Handžar divizija i sve popalila, a mi u zbeg. Kasnije je sestra Cvija otišla za Austriju i tamo i danas živi sa porodicom. Mlađi brat Bojan je u Srbiji, studira u Novom Sadu. Moji su se vratili posle rata. Srce ih je vuklo zavičaju - veli Stevo.





 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online