Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 15.12.2017.
21:35
Danas A

Rat na Balkanu? Male su šanse za to

Šanse da naredne godine na Balkanu dođe do ozbiljnijeg oružanog sukoba izrazito su male, smatraju sagovornici Danasa, upitani da prokomentarišu izveštaj američkog Saveta za međunarodne odnose koji je region bivše Jugoslavije svrstao na listu od 30 potencijalnih žarišta koji bi u 2018. mogli da prerastu u velike ratove.

youtube.com/WonderWhy
 

Balkan - treća kategorija pretnji

Savet za međunarodne odnose, nevladina organizacija sa sedištem u Njujorku, u svom godišnjem izveštaju "Preventivni prioriteti" identifikovao je 30 žarišta, koja, po njihovoj proceni, mogu da prerastu u ratne konflikte u 2018. godini. U tom nedavno objavljenom dokumentu, govori se i o Balkanu, koji je svrstan u treću kategoriju kao "niskoprioritetna pretnja".

Ovakva kategorizacija Balkana, prema rečima Vlada Radulovića, izvršnog direktora Atlantskog saveta Srbije, nije donela ništa novo.

- Balkan je svrstan u treću, najbenigniju grupu oblasti kojima preti izbijanje konflikata. Međutim i pored toga što su jako male šanse da do sukoba ozbiljnijih razmera dođe u narednoj godini, dobro je što je savet prepoznao bezbednosne pretnje u regionu - navodi Radulović, dodajući da nema mesta dramatizaciji i da ozbiljna vojna konfrontacija u dogledno vreme nije izgledna.

Igor Novaković, istraživač Centra za međunarodne i bezbednosne poslove ISAC fonda, takođe smatra da ne postoji mogućnost da naredne godine izbiju međunacionalni oružani sukob u regionu. On ističe da izveštaj razmatra bezbednosne pretnje iz perspektive američke spoljnopolitičke perspektive.

- U tom kontekstu, pokušaj Rusije, i donekle Turske, da preko Balkana ostvare svoje interese, mogu da budu shvaćeni kao ugrožavanje bezbednosti. Takođe, verovatno su imali u vidu i migrantsku krizu kada su Balkan svrstavali na spisak potencijalnih ratnih žarišta - smatra Novaković.

Najveća pretnja - rat između SAD i S. Koreje

Do spiska žarišta, došlo se na osnovu ankete koju je popunilo više od 400 američkih zvaničnika. Prema rečima, Zorana Dragišića, profesora na Fakultetu bezbednosti i narodnog poslanika na listi Srpske napredne stranke, takva metodologija istraživanja nije najpouzdanija.

Međutim, on dodaje da je nesporno da u regionu postoje brojna otvorena pitanja, i ističe da svaka oblast sa otvorenim pitanjima ima određeni konfliktni potencijal.

- Pitanje Kosova je otvoreno, situaciju u Bosni i Hercegovini možemo da nazovemo i zamrznutim konfliktom. Takođe, ne može se zanemariti činjenica da je balkanskom rutom poslednjih godina prešlo preko milion ljudi. Na sve to imamo i problem povratka boraca Islamske države - ističe Dragišić, očekujući da će regionalni međunacionalni konflikti u narednoj godini da se zadrže na nivou političkih prepucavanja.

Savet za međunarodne odnose je u svom izveštaju kao najveću globalnu bezbednosnu pretnju u narednoj godini prepoznao mogućnost izbijanja rata između SAD i Severne Koreje. Pored ovog potencijalnog sukoba, u najrizičniju grupu spada i mogući rat između SAD i Irana, kao i vojni konflikt između Rusije i članica NATO.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online