Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 02.02.2017.
00:50
Vestionline A

Statusom "zapalio" region: "Draga mladosti, zveckanje oružjem na Balkanu tiče se samo vas!"

Zoran Žmirić, kolumnista i književnik iz Rijeke oglasio se na Fejsbuku, povodom sve češćeg zveckanja oružjem na Balkanu. Njegov status izazvao je veliku pažnju u medijima, a Žmirić se, pre svega, obraća mladima.

youtube.com/WonderWhy
Situacija se na Balkanu sve više zaoštrava, i sve češće se mogu čuti neprijateljske poruke iz nekada bratskih zemalja

Hrvatski kolimnista, naime, poručuje mladima u Hrvatskoj da njegovu generaciju niko više ne može naterati na novi rat, a da se ove nove tenzije na Balkanu tiču samo njih.

"Draga hrvatska mladosti! Moju generaciju više nitko ne može nabrijati na rat. Ovo zveckanje oružjem na Balkanu tiče se vas i samo vas. Osvrnite se oko sebe i usporedite kvalitetu svog života i onih koji su u vašoj zemlji na vlasti. Pogledate tko je od vaših vršnjaka najglasniji kad se zaziva novi sukob. Sve su to djeca političara i onih kojima je politika omogućila lagodan život. Shvatite da se poštenim radom ne može steći toliki imetak", poručio je Žmirić.

On kaže da je "novi rat jedino što njihov lopovluk može pomesti pod tepih".

"Budite pametni, ne radite greške koje je moja generacija napravila. Ma koliko vam se priča o novom sukobu činila uvjerljivom, imajte na umu da ne postoji nešto kao što je smrt za viši cilj. Jedini cilj za koji bi sutra mogli izgubiti glavu jest tuđi kapital."

Žmirić, takođe, poručuje da je nacionalno bogatsvo jedna velika laž.

"Nacionalno bratstvo je laž. Sin hrvatskog tajkuna ne može biti brat sa sinom hrvatskog radnika. On se razumije samo sa sebi sličnima - sa sinom srpskog i bosanskog tajkuna. Dok oni međusobno šire posao na Balkanu vama prodaju priču kako ovi drugi žele sukob s vama. Bogataši s cijelog Balkana pripadaju istoj kasti. Jedino bratstvo na Balkanu je definirano stanjem na bankovnom računu. Više zajedničkoga imate sa studentima iz Beograda i Sarajeva koji s roditeljima žive u garsonijeri nego li sa svojim vršnjakom iz svog grada koji vozi auto koji košta pet godišnjih dohodaka. Mladi ste, nemate iskustvo, ali imate razum", zaključuje Zoran Žmirić.

Njegov status dobio je mnoge pohvale, pa su ljudi u komentarima poručili da bi njegovu poruku trebalo da napamet nauče svi od 1. do 8. razreda osnovne škole. Jedna profesorka je poručila da će Žmirićev status pročitati svojim đacima na času, a stigla je podrška i iz Srbije.

Jedan od korisnika je čak i napisao:

"Samo da prekvalifikujem prvu rečenicu, takođe potpisujem svaku reč - draga srpska mladosti".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online