Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 16.07.2010.
11:17 >> 11:21h
Tanjug A

Ganićeva strana nudila novac zaštićenom svedoku

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je danas da je bosanska strana u slučaju Ejupa Ganića, došla do jednog od zaštićenih svedoka, nudila mu novac i vršila pritisak na njega da promeni svedočenje pred sudom u Londonu.

Ejup Ganić i njegov pravni zastupnik Damir Arnaut, ambasador BiH u Australiji

"Biće ispitano ko je, kada i na koji način vršio pritisak na zaštićenog svedoka, kao i ko je otkrio njegov identitet“, najavio je Vukčević, govoreći o slučaju Ganića, bivšeg člana ratnog Predsedništva BiH, osumnjičenog za ratne zločine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 2. i 3. maja 1992. nad pripadnicima JNA.

Ističući za beogradski dnevni list "Danas" da je "tu bilo dosta falsifikata", Vukčević je naveo da su londonskom sudu upućene izjave dvojice zaštićenih svedoka, jer je bosanska strana došla do jednog od njih, nudila mu novac i vršila pritisak "da bi sudu prezentovali kako smo mi tim svedocima nudili novac".

"Prvo je pomenuto da je iz Tužilaštva za ratne zločine to učinjeno, a onda kada im je neko skrenuo pažnju da Tužilaštvo nikada u istoriji nije ponudilo nekome bilo kakav mito, niti ima sredstva za to, onda su prebacili da su to uradili policajci Republike Srpske", rekao je Vukčević, navodeći da se sve to događalo u Bosni.

Podsetivši da je ročište u Londonu u slučaju Ganić počelo 5. jula i završilo se 14. jula, Vukčević je rekao da su dokazi prezentovani, da se "radi o fazi istrage u Srbiji" i da postoji osnovana sumnja da je Ganić bio u grupi ljudi koja je izvršila ratni zločin.

On smatra da je protivnička strana nedostojno postupila u tom sporu, jer je ispod svakog nivoa stvar prebacivati sa pravnog na politički teren diskvalifikacijom Srbije kao države i izmišljotinama da je predsednik Srbije Boris Tadić sa predsednikom RS Miloradom Dodikom sačekao Biljanu Plavšić, kada je doputovala iz Stokholma privatnim Dodikovim avionom.

"Istina je da je doputovao njegovim privatnim avionom, ali predsednik Tadić je nije dočekao, kao ni bilo ko od srpskih zvaničnika", naglasio je Vukčević.


Prema njegovim rečima, niko iz Srbije nije vršio pritisak na Tužilaštvo, ali je Ministarstvo pravde moralo zbog nekih tekstova u štampi pismom da demantuje da je postojao bilo kakav dogovor i pregovor sa bosanskom stranom u vezi sa slučajem Ganić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online