Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.12.2017.
13:07
Vestionline, Tanjug A

"Hrvatska da se suoči sa vlastitim zločinima"

Tri ženske nevladine organizacije iz Hrvatske pozvale su vladu i parlament te zemlje da prihvate nedavnu presudu Haškog tribunala u slučaju "Herceg-Bosna", kao i da se suoče s utvrđenim istorijskim činjenicama i konačno prestanu s negiranjem zločina.

pixabay.com
Čak i Hrvati apeluju na Hrvatsku da ne brani osuđene ratne zločince

Takođe zahtevaju od nadležnih institucija Hrvatske hitno procesuiranje svih počinilaca ratnih zločina s obzirom da, kako su navele u saopštenju, veći broj visoko i srednje rangiranih zvaničnika, zapovednika i izvršitelja još uvek nije priveden pravdi za počinjene zločine, iako su mnogi od njih dostupni hrvatskom pravosuđu.

- Zahtevamo od institucija Republike Hrvatske da smesta prestanu veličati osuđene ratne zločince i njihove zločine i da sankcionišu svako takvo veličanje u skladu sa Krivičnim zakonom, a posebno veličanje ratnog zločinca Slobodana Praljka na Trgu bana Jelačića - glasila je njihova poruka.

One su istovremeno pozdravile presudu Tribunala kojom su šestorica bivših vođa takozvane "Herceg-Bosne" proglašeni krivim i osuđenji za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem uspostavljanja hrvatske dominacije na tom delu teritorije Bosne i Hercegovine.

- Suočavanje s počinjenim zločinima omogućava građanima i građankama odbacivanje vrednosnih stavova, kulturnih obrazaca i modela koji su proizveli ratne zločine - navodi se u zajedničkom saopštenju Centra za žene žrtve rata - ROSA, Ženske mreže Hrvatske i Ženskog suda - feministički pristup pravdi.

Ove nevladine organizacije smatraju da odgovorni predstavnici državnih institucija treba da promovišu prihvatanje činjenica utvrđenih tom presudom kao osnovu za afirmaciju mira - jedne od, kako navode, najviših vrednosti ustavnog poretka Hrvatske i ističu da patnja žrtava mora biti priznata.

U saopštenju se podseća da je Žalbeno veće Tribunala u pravosnažnoj presudi potvrdilo da su šestorica optuženih, zajedno s tadašnjim visokim rukovodiocima Republike Hrvatske, bili ključni učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem etničkog čišćenja bosanskih Muslimana izvršenjem zločina protiv čovečnosti, teškim kršenjima Ženevskih konvencija i drugim ratnim zločinima. 

Hrvatsko veće obrane (HVO) izvodilo je vojne operacije koje su uključivale rasprostranjene i sistematske napade na civilno stanovništvo a koji su doveli do masovnih hapšenja i zatvaranja hiljada muslimanskih civila, razdvajanja muškaraca od žena, dece i starijih, zatočenja u nehumanim uslovima u jedinstvenoj mreži logora HVO, ubistva i mnoge druge zločine.

Prlić, Stojić, Petković i Ćorić su takođe osuđeni za zločine silovanja i seksualnog zlostavljanja, podsetile su ženske hrvatske nevladine organizacije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online