Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 30.11.2017.
15:49
Srna, Vestionline A

Dodik: Pravdu Haškog tribunala najbolje su osetili Srbi

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Haški tribunal za vreme svog postojanja nije obezbedio pravdu i istinu, nego je postao najveći generator nepomirenja među narodima bivše Jugoslavije, s čim će u budućnosti morati da se "nose" svi koji žive na ovim prostorima.

Tanjug
Milorad Dodik na strani Srbije

Prema njegovim rečima, pravdu Haškog tribunala najbolje su osetili Srbi, što je lako dokazati prostim uvidom u presude i kazne koje su se Srbima izricale, dok istovremeno srpski narod ostaje bez odgovora na pitanje ko je pobio oko 30.000 Srba u građanskom ratu u BiH, od čega veliki broj civila.

- Haški tribunal je politički sud koji je koncentrisan isključivo da 'pokrije' već ranije donesene političke naloge o karakteru proteklog rata i raspadu bivše Jugoslavije - rekao je Dodik Srni.

On je upozorio da nakon Haškog tribunala ostaju četiri istine - srpska, hrvatska, bošnjačka i "haška", sa kojima svi na prostorima bivše Jugoslavije moraju da se "nose" u budućnosti.

- I ono malo napora u funkciji pomirenja koji su uloženi u konkretnim lokalnim zajednicama i na prostoru cele BiH, Haški tribunal je svojim odlukama u kontinuitetu srušio - napomenuo je Dodik.

Predsednik Srpske je dodao da je važan segment rada tog suda i to što se pokazao kao veoma nesigurno mesto i "postao grobnica za mnoge kojima se tamo sudilo".

- Direktan prenos samoubistva hrvatskog generala Slobodana Praljka juče u sudnici Haškog suda najbolje opisuje karakter, ozbiljnost i namere tog suda. Možda je to i najstrašnija ilustracija funkcionisanja te pravosudne institucije koja je posijala novo seme razdora u BiH i sve nas zajedno dodatno udaljila od pomirenja, koje su i sami proklamovali osnivajući Haški tribunal - rekao je Dodik.

Na pitanje da prokomentariše jučerašnju presudu liderima "Herceg-Bosne" pred Haškim tribunalom, Dodik je ocenio da je sve to rezultat "prekombinovanja" hrvatskih predstavnika u političkim kalkulacijama i da problem sa "Herceg-Bosnom" možda i jeste u tome što su hrvatski rukovodioci u to vreme odustali od nje i stvorilu uslove da to bude organizacija iza koje ne stoje ni sami Hrvati, a sada se BiH pokazuje kao najlošije mesto upravo za njih.

- Mislim da su se oni u političkim kalkulacijama od raspada nekadašnje Jugoslavije do danas prekombinovali. Prvo su jasno podržali referendum o samostalnosti BiH, onda su nakon par godina ratovali protiv muslimana, a epilog tog ratovanja vidite u jučerašnjim presudama - rekao je Dodik.

On je upozorio i da nije korektno što Hrvati ovu presudu koriste kako bi ukazivali na ono što je "samo deo njihove istine" i odbacio bilo kakve insinuacije od bilo koga ko presudu "šestorci" iz "Herceg-Bosne" pokušava da "prevede na priču o odgovornosti Srba".

Prema njegovim rečima, u tom slučaju je suđeno "šestorci" za sukobe sa muslimanima, nema tu nigde Srba i apsolutno je nekorektno da bilo ko sa tim povezuje Srbe, Republiku Srpsku ili Srbiju.

Dodik je podsetio da je Haški tribunal formiran kao sud za bivšu Jugoslaviju, ali da nije sudio za ogroman broj zločina nad Srbima, poput onih u Hrvatskoj, te dodao da se apsolutno može zaključiti da su svi napori tog tribunala od osnivanja išli ka tome da degradiraju srpski narod i Srpsku koju se želeli da prikažu kao rezultat udruženog zločinačkog poduhvata, u čemu nisu uspeli jer za to nema dokaza.

- To je bilo nastojanje da se pripiše kvalifikacija koja bi kasnije bila osnova za demontažu, ali danas je jasno da nema bilo kakvog udruženog zločinačkog poduhvata koji je formirao Srpsku - rekao je Dodik i napomenuo da je Republika Srpska ostala na međunarodnoj sceni kao potpisnik Dejtonskog sporazuma, čime je obezbedila sebi i unutrašnju i međunarodnu legitimaciju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online