Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 28.11.2017.
19:11
Đ. Barović - Vesti A

Presuda puna nelogičnosti

Odbrana generala Ratka Mladića počela je da proučava prvostepenu presudu Haškog tribunala kojom je bivši komandant Glavnog štaba VRS osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

EPA/Peter Dejong/Pool
Pomešani svedoci: Mladić uoči izricanja presude

- Reč je o 2.526 stranica presude podeljene u pet tomova. Prva četiri su javni, a poslednji je pod oznakom poverljivosti. Međutim, već na prvo čitanje ove presude uočili smo više pravnih i činjeničnih grešaka - kažu za "Vesti" njegovi branioci Dragan Ivetić i Boris Zorko.

- Preliminarno, reč je o istim greškama koje su uočene i u mnogim ranijim presudama. Na primer, postavlja se ozbiljno pitanje kompromitacije određenih svedoka, zato što je dobar svedoka čije je mišljenje sudsko veće u procesu Mladiću usvojilo, u drugim postupcima ocenjen kao problematični. U ovom postupku pojedini svedoci su potvrdili da pripadaju udruženju Žene - žrtve rata Bakire Hasečić, a upravo ova žena i njena organizacija su apostrofirani od strane
Žalbenog veća u procesu protiv Milana Lukića - ističe Ivetić i naglašava da su u paragrafu 57 te presude taksativno nabrojane zaštićene svedokinje VG094, VG119 i VG131.

- To ne znači da na bilo koji način želimo da uvredimo bilo koju žrtvu, ali ne želimo ni da prikrivamo činjenice koje su jasan dokaz kompromitacije postupka.

Boris Zorko ukazuje i na apsurdnost grubog narušavanja osnovnih materijalnih činjenica.
- U paragrafu 4226 se eksplicitno navodi da je Slobodan Milošević od 1993. do 1997. bio predsednik i glavnokomandujući SR Jugoslavije, mada je u tom periodu to bio Zoran Lilić. Znači, reč je o dramatičnoj povredi činjenica, a ne tehničkoj greški - ističe Zorko.

Zabrinutost

Obojica Mladićevih advokata navode da će tek uslediti detaljna analiza presude i žalba.
- Međutim, činjenica da je toliko pravnih i činjeničnih greška kod nas izaziva zabrinutost i daje nam za pravo da izrazimo sumnju da ima još takvih nelogičnosti i pravno neutemeljenih činjenica koje ćemo apostrofirati i u završnoj reči - kažu advokati generala Mladića.

POVEZANE VESTI

Utorak 28.11.2017. 21:35
Presuda puna nelogičnosti.Pa mi samo kukamo tobož a radimo sve u korist svoje štete:Beograd je posle 5 okrobra uništio ili sakrio Dejtonski sporazum,uništio ili sakrio činjenice o zl,odelima Nasera Orića dostavljene od vojske RS,Beograd je pustio na slobodu sve ratne zl,očince s Kosova.Da drugi nam rade o glavi a mi je dobrovoljno podmećemo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online