Utorak 28.11.2017.
19:11
Đ. Barović - Vesti

Presuda puna nelogičnosti

EPA/Peter Dejong/Pool
Pomešani svedoci: Mladić uoči izricanja presude

- Reč je o 2.526 stranica presude podeljene u pet tomova. Prva četiri su javni, a poslednji je pod oznakom poverljivosti. Međutim, već na prvo čitanje ove presude uočili smo više pravnih i činjeničnih grešaka - kažu za "Vesti" njegovi branioci Dragan Ivetić i Boris Zorko.

- Preliminarno, reč je o istim greškama koje su uočene i u mnogim ranijim presudama. Na primer, postavlja se ozbiljno pitanje kompromitacije određenih svedoka, zato što je dobar svedoka čije je mišljenje sudsko veće u procesu Mladiću usvojilo, u drugim postupcima ocenjen kao problematični. U ovom postupku pojedini svedoci su potvrdili da pripadaju udruženju Žene - žrtve rata Bakire Hasečić, a upravo ova žena i njena organizacija su apostrofirani od strane
Žalbenog veća u procesu protiv Milana Lukića - ističe Ivetić i naglašava da su u paragrafu 57 te presude taksativno nabrojane zaštićene svedokinje VG094, VG119 i VG131.

- To ne znači da na bilo koji način želimo da uvredimo bilo koju žrtvu, ali ne želimo ni da prikrivamo činjenice koje su jasan dokaz kompromitacije postupka.

Boris Zorko ukazuje i na apsurdnost grubog narušavanja osnovnih materijalnih činjenica.
- U paragrafu 4226 se eksplicitno navodi da je Slobodan Milošević od 1993. do 1997. bio predsednik i glavnokomandujući SR Jugoslavije, mada je u tom periodu to bio Zoran Lilić. Znači, reč je o dramatičnoj povredi činjenica, a ne tehničkoj greški - ističe Zorko.

Zabrinutost

Obojica Mladićevih advokata navode da će tek uslediti detaljna analiza presude i žalba.
- Međutim, činjenica da je toliko pravnih i činjeničnih greška kod nas izaziva zabrinutost i daje nam za pravo da izrazimo sumnju da ima još takvih nelogičnosti i pravno neutemeljenih činjenica koje ćemo apostrofirati i u završnoj reči - kažu advokati generala Mladića.

2024 © - Vesti online