Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.07.2010.
21:02
Vestionline A

MUP RS vrši pritisak na svedoke u slučaju Ejupa Ganića

Savetnik predsedavajućeg Predsedništvu BiH Damir Arnaut optužio je danas policiju Republike Srpske da se ponaša kao agent druge države, vršeći pritisak na svedoke da lažno svedoče u slučaju Ejupa Ganića.

Ganić optužen za ratni zločin nad pripadnicima JNA 1992. u Sarajevu
 

Ganić, član ratnog Predsedništva BiH, u Londonu čeka na odluku suda da li će biti izručen Srbiji koja ga optužuje za ratni zločin nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine. Glavni pretres se završava danas.

Ejup Ganić je uhapšen 1. marta na aerodromu Hitrou u Londonu na osnovu poternice koju je Srbija raspisala za njim i još 18 osoba iz BiH zbog napada na kolonu JNA u Sarajevu 3. maja 1992. godine u kome je poginulo najmanje 18 vojnika, dok su 22 ranjena.

 

Deset dana nakon hapšenja pušten je iz ekstradicionog pritvora uz kauciju od 300.000 evra i zabranu napustanja Velike Britanije do odluke suda o njegovoj ekstradiciji. Proces za izručenje Ganića počeo je 13. aprila, a glavni pretres završava se danas.

 

Nakon odluke londonskog suda o zahtevu Srbije za izručenje Ganića, predmet će biti prosleđen ministru unutrašnjih poslova Velike Britanije koji donosi odluku o ekstradiciji, a potvrđuje je parlament.

Arnaut je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu, kojoj je prisustvovao i predsedavajući Predsedništvu BiH Haris Silajdžić, rekao da je njegov kabinet u martu ove godine kontaktirala jedna osoba iz RS, neposredno pošto je Ganić uhapšen u Londonu.

Prema njegovim rečima, ta osoba, čiji je identitet zaštićen, tvrdila je u Predsedništvu BiH da joj policajci MUP-a RS Simo Tuševljak i Radovan Pejić nude posao u policiji u Istočnom Sarajevu ako ode u Beograd i ponudi iskaz protiv Ganića.

Ta osoba je, kako tvrdi Arnaut, razgovarala sa sudijom i tužiocem u Beogradu, "ali nije imala ništa za reći" jer nije bila u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992. godine, kada je napadnuta kolona JNA. Arnaut je dodao da je pre dve sedmice dobio dokumente iz Srbije u slučaju Ganić, u kojem se navodi svedočenje zaštićenog svedoka A.

"Detalji iskaza su me naveli da pomislim da je reč o istoj osobi koja me posetila u martu", rekao je Arnaut i dodao da je iz protokola Predsedništva zatražio da se utvrdi tačan datum kada je ta osoba posetila Predsedništvo i da se u protokolu pronađe ime te osobe.

Arnaut je rekao da je ime te osobe javno u telefonskom imeniku i da je opet zakazao sastanak s njom u Predsedništvu BiH. Tada mu je zaštićeni svedok A rekao da policija RS od njega traži da svedoči u slučaju Ganić, ali i u još jednom predmetu u kojem može da bude i optužen.

Posle tog susreta, rekao je Arnaut, ista osoba je rekla da će opet doći u Predsedništvo, ali to nikada nije učinila.

Ficdžerald: Nema novih dokaza protiv Ganića

Srbija ne poseduje suštinski nove dokaze koji bi opravdali izručenje bivšeg člana Predsedništva BiH Ejupa Ganića, kako bi se suočio sa optužnicom za ratne zločine, izjavio je danas njegov advokat Edvard Ficdžerald.

Ficdžerald je unakrsno ispitao Milana Petrovića, zamenika srpskog tužioca za ratne zločine, tokom poslednjeg dana iznošenja dokaza na dvonedeljnom ekstradicionom saslušanju u Londonu.

"Ono što moram da kažem jeste da vi uopšte niste došli do upečatljivih novih svedočenja", rekao je Ficdžerald pred vestminsterskim sudom. Petrović je odgovorio da on, kao tužilac, ima "sasvim drugačije mišljenje".

Ficdžerald je pitao Petrovića da li je, kada je sudu u Srbiji podneo zahtjev za izdavanje naloga za hapšenje i privođenje Ganića u decembru 2008. godine, pročitao zaključak Haškog tribunala da nema osnova za pokretanje slučaja protiv Ganića.

"Ne, nije bilo potrebe. Danas postoje osnovani dokazi za optužnicu tužilaštva. Sud će potom odlučiti o njegovoj krivici", odgovorio je Petrović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online