Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.11.2017.
13:59
Vestionline, DW A

Hrvat opisao kako izgleda rad na crno u Nemačkoj: Radije radim za Švabe nego za naše

Iako hrvatski građani u Nemačkoj mogu da rade legalno, i danas se iz Hrvatske odlazi tamo na rad "na crno".

M. Todorović
Hrvati varaju i svoje ljude - zakidaju na isplati

46-godišnji hrvatski policajac u penziji jedan je od njih. Već je šest godina u penziji i tokom tih šest godina dva do tri puta godišnje odlazi na rad u Nemačku. Iako je još relativno mlad, ne može da se preseli u Nemačku i traži legalan posao jer je u penziji pa ne bi ni sme da radi puno radno vreme, pa bi tako mogao da zaradi maksimalno 1.000 evra.

Za Deutsche Welle opisao je kako funkcioniše rad "na crno" u Nemačkoj. Iz očiglednih razloga odlučio je da svoju priču ispriča anonimno. Za rad na crno u Nemačkoj odlučio se iz finansijskih razloga.

Radi za Nemce jer Hrvati varaju

Kako kaže, u 90 posto slučajeva radi na baušteli, znači u građevini, a osim adaptacija stanova i kuća, ilegalni radnici angažuju se i na poslovima uređenja okoline, održavanja parkova i šuma, predgrađa. Kaže kako većina insistira da radi za Nemce jer ih Hrvati varaju i zakidaju.

- Nikad ne idem sam nego idemo u grupama. Ako radiš kod 'naših' ljudi, u 50 posto slučajeva će ti se dogoditi nešto loše, odnosno, u 50 posto slučajeva nećeš biti plaćen. Zakidaju na satnici, na plaćanju, na svemu na čemu mogu - nastavlja.

Kako sve funkcioniše?

- Nemačke kompanije angažuju naše ljude da im dovode radnike na crno. Recimo, nemačka kompanija ima građevinski projekat koji mora da odradi u određenom roku i treba radnike kako bi se to u roku završilo, a da oni izbegnu da plate deo davanja državi. Deo radnika uvek radi legalno. Onda angažuju naše ljude da im dovedu broj radnika koji im je potreban. Ti ljudi dođu kod nas i angažuju između 10 i 50 nas - koliko je potrebno. 

Odemo gore i radimo, postavljamo vodu, struju, kanalizaciju, uređujemo fasade, radimo u zatvorenim prostorima. Gotovo nikad se ne radi na otvorenom. Posao se radi u zatvorenom, dobije se smeštaj i hrana, a satnica se do centa isplaćuje kako je dogovorena. Neretko se dobije i nagrada za obavljeni posao - objašnjava za DW.

Dodaje kako se po turi ovako može zaraditi i do 2.000 evra. Rad subotom plaća se dvostruko pa se tako po jednoj suboti može zaraditi i po 200 evra. Radi se po osam do deset sati svaki dan i tako se mesečno, kaže, može zaraditi i do 2.300 evra.

Na kraju zaključuje kako je rad u Nemačkoj ipak samo za one koji zaista žele da rade.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online