Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 20.11.2017.
16:55
Vestionline, Tanjug A

Izetbegović: Nema u Bosni islamizacije, arabizacije...

Bošnjački član Predsedništva BiH, Bakir Izetbegović, izjavio je na skupu "EU budućnost za Balkan", koji se danas održava u Sarajevu, da se u BiH ne dešava nikakav zabrinjavajući proces islamizacije, radikalizacije ili "arabizacije" društva.

Epa/Pawel Supernak
Bosna više puta osudila ekstremizam: Bakir Izetbegović

Izetbegović je, prenosi portal Klix.ba, rekao da su etnička ili verska isključivost i ekstremizam za istinski duh Bosne i Hercegovine apsolutno neprihvatljivi, jer su suprotni vrednostima koje smo vekovima negovali. 

Bosna plaćala visoku cenu

Kako kaže, tokom cele njene istorije "građani Bosne i Hercegovine plaćali su visoku cenu štiteći svoju pluralističku zajednicu i identitet, braneći ideju kulturnog, etničkog i religijskog pluralizma i raznolikosti u svom društvu".

Ali, bez obzira na tu cenu, nikada nisu odustali od tih temeljnih principa, rekao je.

- Sve institucije Bosne i Hercegovine odlučno su se suprotstavile nasilnom ekstremizmu i terorizmu i u toj borbi vrlo uspjšno sarađuju sa svojim međunarodnim partnerima. Bosna i Hercegovina je, kao članica globalne Koalicije za borbu protiv ID, dala vrlo konkretne doprinose. Mi smo prva država u regionu koja je učešće svojih državljana u stranim paravojnim formacijama i organizacijama proglasila krivičnim delom. Sve to je rezultiralo time da u poslednjih 18 meseci nije bilo zabeležnih odlazaka iz Bosne i Hercegovine na strana ratišta - rekao je Izetbegović. 

Ističe da su Bošnjaci bili posebno glasni i konkretni u osudi svih vidova terorizma i nasilnog ekstremizma. 

Osudili radikalizam

Bošnjački politički, intelektualni i verski lideri jasno su se ogradili od ekstremnih ideologija i osudili radikalizam i terorizam u zajedničkoj izjavi o osudi terorizma i nasilnog ekstremizma od 4. decembra 2015. godine, naveo je Izetbegović i dodao da takođe Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini se institucionalno suprotstavila pojavama ekstremizma i paradžematima koji su pokušali da rade van njenih okvira i mimo njenog ustava i tumačenja islama.

- Bošnjaci, kao evropski narod, nikada se neće odreći dostignutih civilizacijskih vrednosti koje baštine, ali ni svoje tradicije i vere. Upravo su nas ta naša tradicija i vera naučile da budemo tolerantni. Ni kada smo varvarski ubijani nismo posegli  za osvetom ili ekstremizmom, nego smo istrajavali na civilizacijskim vrednostima, na istini i pravdi - kazao je.

Zato, dodao je, ne postoje nikakve osnove ni pretpostavke da se tvrdi, kao što to neki čine, da Bosna i Hercegovina predstavlja ili može predstavljati potencijalnu sigurnosnu pretnju. 

- U BiH se ne dešava nikakav zabrinjavajući proces islamizacije, radikalizacije ili "arabizacije" društva. Tvrdnje tog tipa, poput nedavnih izjava pojedinih evropskih zvaničnika, bez ikakvog osnova plasiraju opasne neistine o BiH i posebno o Bošnjacima, muslimanima - rekao je.

Izetbegović smatra da je teško oteti se utisku da je krajnja namera tih izjava zapravo da se evropska javnost zatruje lažnom predstavom o BiH, naročito o njenim građanima islamske vere, kao o, kako je rekao, tobožnjoj sigurnosnoj pretnji za Evropu.

Stabilnost Balkana od strateškog značaja

Rekao je i da je stabilnost i sigurnost Zapadnog Balkana i njegova konačna konsolidacija u okvirima Evropske unije od strateškog su značaja i za nas i za Evropu.

- Puna integracija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju dala bi novi zamah osnivačkoj viziji Evropske unije, viziji Evrope ujedinjene u miru, prosperitetu i raznolikosti - rekao je Izetbegović, koji je i lider SDA BiH.

Regionalni dijalog i saradnja, prema njegovim rečima. su izuzetno važni instrumenti u postizanju tog cilja.

- Regionalna saradnja na projektima ekonomskog, infrastrukturnog, energetskog i sigurnosnog povezivanja - kroz mehanizme poput Berlinskog procesa - izgrađuje poverenje, poboljšava odnose i pruža opipljivu ekonomsku dobrobit našim građanima - kazao je Izetbegović. 

Dodao je, međutim, da  politički lideri u regionu, s vremena na vreme, na žalost, nastavljaju retoriku ili delovanje koji podižu tenzije i uzrokuju nestabilnost - najčešće, kako tvrdi, zbog sebičnih političkih ciljeva, ali često i zbog međusobnog nerazumevanja i nedostatka poverenja. 

Izetbegović smatra  i da političari moraju biti iskreniji, otvoreniji i direktniji u međusobnoj komunikaciji te izaći iz potrošenih šablona i populističkih matrica koje nas, kako kaže, konstatno vraćaju u retoriku i radnje koje su suprotne našim deklariranim ciljevima, preuzetim obavezama i ranijim dogovorima. 
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online