Ponedeljak 20.11.2017.
16:55
Vestionline, Tanjug

Izetbegović: Nema u Bosni islamizacije, arabizacije...

Epa/Pawel Supernak
Bosna više puta osudila ekstremizam: Bakir Izetbegović

Izetbegović je, prenosi portal Klix.ba, rekao da su etnička ili verska isključivost i ekstremizam za istinski duh Bosne i Hercegovine apsolutno neprihvatljivi, jer su suprotni vrednostima koje smo vekovima negovali. 

Bosna plaćala visoku cenu

Kako kaže, tokom cele njene istorije "građani Bosne i Hercegovine plaćali su visoku cenu štiteći svoju pluralističku zajednicu i identitet, braneći ideju kulturnog, etničkog i religijskog pluralizma i raznolikosti u svom društvu".

Ali, bez obzira na tu cenu, nikada nisu odustali od tih temeljnih principa, rekao je.

- Sve institucije Bosne i Hercegovine odlučno su se suprotstavile nasilnom ekstremizmu i terorizmu i u toj borbi vrlo uspjšno sarađuju sa svojim međunarodnim partnerima. Bosna i Hercegovina je, kao članica globalne Koalicije za borbu protiv ID, dala vrlo konkretne doprinose. Mi smo prva država u regionu koja je učešće svojih državljana u stranim paravojnim formacijama i organizacijama proglasila krivičnim delom. Sve to je rezultiralo time da u poslednjih 18 meseci nije bilo zabeležnih odlazaka iz Bosne i Hercegovine na strana ratišta - rekao je Izetbegović. 

Ističe da su Bošnjaci bili posebno glasni i konkretni u osudi svih vidova terorizma i nasilnog ekstremizma. 

Osudili radikalizam

Bošnjački politički, intelektualni i verski lideri jasno su se ogradili od ekstremnih ideologija i osudili radikalizam i terorizam u zajedničkoj izjavi o osudi terorizma i nasilnog ekstremizma od 4. decembra 2015. godine, naveo je Izetbegović i dodao da takođe Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini se institucionalno suprotstavila pojavama ekstremizma i paradžematima koji su pokušali da rade van njenih okvira i mimo njenog ustava i tumačenja islama.

- Bošnjaci, kao evropski narod, nikada se neće odreći dostignutih civilizacijskih vrednosti koje baštine, ali ni svoje tradicije i vere. Upravo su nas ta naša tradicija i vera naučile da budemo tolerantni. Ni kada smo varvarski ubijani nismo posegli  za osvetom ili ekstremizmom, nego smo istrajavali na civilizacijskim vrednostima, na istini i pravdi - kazao je.

Zato, dodao je, ne postoje nikakve osnove ni pretpostavke da se tvrdi, kao što to neki čine, da Bosna i Hercegovina predstavlja ili može predstavljati potencijalnu sigurnosnu pretnju. 

- U BiH se ne dešava nikakav zabrinjavajući proces islamizacije, radikalizacije ili "arabizacije" društva. Tvrdnje tog tipa, poput nedavnih izjava pojedinih evropskih zvaničnika, bez ikakvog osnova plasiraju opasne neistine o BiH i posebno o Bošnjacima, muslimanima - rekao je.

Izetbegović smatra da je teško oteti se utisku da je krajnja namera tih izjava zapravo da se evropska javnost zatruje lažnom predstavom o BiH, naročito o njenim građanima islamske vere, kao o, kako je rekao, tobožnjoj sigurnosnoj pretnji za Evropu.

Stabilnost Balkana od strateškog značaja

Rekao je i da je stabilnost i sigurnost Zapadnog Balkana i njegova konačna konsolidacija u okvirima Evropske unije od strateškog su značaja i za nas i za Evropu.

- Puna integracija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju dala bi novi zamah osnivačkoj viziji Evropske unije, viziji Evrope ujedinjene u miru, prosperitetu i raznolikosti - rekao je Izetbegović, koji je i lider SDA BiH.

Regionalni dijalog i saradnja, prema njegovim rečima. su izuzetno važni instrumenti u postizanju tog cilja.

- Regionalna saradnja na projektima ekonomskog, infrastrukturnog, energetskog i sigurnosnog povezivanja - kroz mehanizme poput Berlinskog procesa - izgrađuje poverenje, poboljšava odnose i pruža opipljivu ekonomsku dobrobit našim građanima - kazao je Izetbegović. 

Dodao je, međutim, da  politički lideri u regionu, s vremena na vreme, na žalost, nastavljaju retoriku ili delovanje koji podižu tenzije i uzrokuju nestabilnost - najčešće, kako tvrdi, zbog sebičnih političkih ciljeva, ali često i zbog međusobnog nerazumevanja i nedostatka poverenja. 

Izetbegović smatra  i da političari moraju biti iskreniji, otvoreniji i direktniji u međusobnoj komunikaciji te izaći iz potrošenih šablona i populističkih matrica koje nas, kako kaže, konstatno vraćaju u retoriku i radnje koje su suprotne našim deklariranim ciljevima, preuzetim obavezama i ranijim dogovorima. 
 

2024 © - Vesti online