Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.11.2017.
14:52
Tanjug A

Hag potvrdio: Zabranjene posete Ratku Mladiću

Sekretarijat Haškog tribunala potvrdio je danas da su, prema preporuci medicinskog osoblja Tribunala, zabranjene sve postete optuženima u pritvorskoj jedinici, pa i Ratku Mladiću, te je predložio da se posete lekara odlože do posle izricanja prvostepene presude Mladiću koja je zakazana za 22. novembar.

wikimedia.org/Julian Nitzsche
Posete zabranjene svim zatvorenicima Haškog tribunala, pa i Ratku Mladiću

U svom dopisu predsedniku Tribunala Karmelu Ađijusu, Sekretarijat je ukazao da je 9. novembra razgovarao sa Mladićevim braniocem o utvrđivanju datuma posete dva lekara iz Srbije, ali da je neposredno pred taj sastanak dobio pismo od medicinskog osoblja pritvorske jedinice kojim se traži da se ne dozvole posete bilo kom pritvoreniku pre izricanja dve preostale presude u Tribunalu (od kojih je jedna Mladiću).

Pismo je takođe poslato Mehanizmu za krivične sudove, koji se stara pritvorenicima u pritorskoj jedinici UN u Ševeningenu.

- Medicinsko osoblje je izrazilo svoju zabrinutost da bi dozvola bilo kakve posete lekara u ovom stadijumu, u kontekstu drugih relevantnih faktora, "mogla da ugrozi zdravlje pritvorenika" i "mogla da zaista šteti zdravlju pritvorenika" - naveo je Sekretarijat.

Kada je u pitanju Mladić, Sekretarijat je nakon toga, kako je naveo, zatražio od dva nezavisna medicinska eksperta koji su nadgledali Mladićevo ždravlje proteklih nekoliko godina, procenu

Sekretarijat je dobio odgovor od jednog ekspreta koji smatra da je u pogledu Mladića, prihvatljiva i razumna procena "da se ne dozvole posete pre izricanja zakazanih presuda".

Na osnovu svega navedenog, Sekrtetarijat je predložio da se poseta lekara Mladiću zakaže za kasnije datume koji su ranije predloženi odbrani. Ti datumi nisu nikada javno objavljeni.

Mladićev sin Darko juče je rekao Tanjugu da je dobio usmeno obaveštenje da je glavni lekar u pritvorskoj jedinici Pol Falke zabranio posete lekara Mladiću jer bi one bile štetne po njegovo zdravlje. On smatra da je to mimo svih pravila samog Tribunala.

Advokati Ratka Mladića prošle nedelje su tražili od Tribunala da pokrene postupak protiv Falkea za nepoštovanje suda, tvrdeći da opstruira posete srpskih lekara Mladiću u pritvorskoj jedinici, ali je taj zahtev Tribunal odbio.

Odbrana Mladića smatra da je njegovo zdravstveno stanje jako loše jer je pretrpeo više moždanih udara, ali da to lekari Tribunala kriju. Izricanje prvostepene presude Mladiću zakazano je za 22. novembar.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online