Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 06.11.2017.
18:18
Đ. Barović - Vesti A

Lažirani nalazi generala Mladića

Tim srpskih stručnjaka na čelu sa prof. dr Gradimirom Dragutinovićem, prvim neurologom Srbije, zatražio je hitno ponavljanje pregleda glave generala Ratka Mladića, ali i niza drugih pregleda čiji nalazi su, posle devet meseci skrivanja, na kraju obelodanjeni odbrani.

EPA/Toussaint Kluiters
Me može da prati suđenje: Ratko Mladić

Srpski stručnjaci su zapanjeni načinom na koji su neki od pregleda izvršeni, a profesor Dragutinović ističe za "Vesti" da se na prvim godinama Medicinskog fakulteta uči da u slučaju i najmanje nejasnoće, a pogotovo ukoliko postoji ozbiljna istorija bolesti, lekar je u obavezi da zatraži kontrast prilikom snimanja glave.

- To jeste skuplja metoda dijagnostikovanja, ali je standardna za ovakve slučajeve. U situaciji da sam od nekog studenta dobio ovakav izveštaj, a da pritom nije urađen taj kontrast, ja bih ga oborio - decidan je Dragutinović.

Analiza dobijenih medicinskih nalaza je rađena u Dijagnostičkom centru Hram koji okuplja vodeće srpske stručnjake iz raznih oblika medicine. Dr Dragutinović kaže da mu je nejasno zbog čega se prilikom holandskih pregleda generala Mladića nije ispoštovala sasvim jasna procedura.

- Ja sam nemački đak i to je procedura koja se primenjuje svugde u svetu, pa i u Srbiji. Ukratko, svako ispitivanje mora da prati tačno razrađena procedura u sedam tačaka, a nalazi mogu biti gotovi tek kada se čekira i poslednja stavka sa tog spiska. Tek tada se neki nalaz može smatrati validnim. Detaljno analizirajući dostavljenu dokumentaciju iz Haga nije mi jasno da li je do propusta tamošnjih lekara došlo iz neke rđave namere, neznanja ili nesavesnosti. Teško mi je da poverujem da su holandske kolege nestručne - ističe naš sagovornik.

Komisija SANU

Dragutinović smatra da bi najbolje rešenje bilo formirati konzilijum koji bi činili specijalisti, neurolog, neuroradiolog, psihijatar i psiholog.
- Verujem da bi najbolje rešenje bilo da na čelu tog tima bude naš predsednik SANU, neurolog Vladimir Kostić ili neko koga bi on ovlastio. Čuo sam da bi generala uskoro trebalo da pogleda neki američki psihijatar, ali to će biti loše rešenje, jer zbog kulturoloških i jezičkih barijera njega mora da pogleda ili neko s ovih naših prostora ili iz Rusije. Zapadnjaci jednostavno ne razumeju ni slovensko "telo", a pogotovo dušu - ističe Dragutinović.

U konkretnom slučaju, profesor Dragutinović kaže da je general Mladić morao da ima ne samo snimanje glave kontrastom, preko koga bi se utvrdilo ne samo koliko je moždanih udara imao, kojeg intenziteta su bili, već i da li možda postoji neki tumor koji na drugačiji način je nemoguće otkriti. Takođe, zbog promena na mozgu, Mladiću su morali da budu snimljeni i krvni sudovi glave, a ni to takođe nije urađeno.

Tome treba dodati činjenicu da je njegova izdržljivost srca merena nošenjem holtera, ali tako što, mimo procedura, nije bio izložen svim onim naporima s kojima se svakodnevno suočava. Otuda tako dobijeni podaci zapravo ne odražavaju pravu, već iskrivljenu, pogrešnu sliku njegovog zdravstvenog stanja - naglašava ovaj stručnjak.

Ivetić: Nije sposoban za presudu

Jedan od koobranilaca generala Ratka Mladića, američki advokat srpskog porekla Dragan Den Ivetić, potvrdio je za "Vesti" da je razgovarao sa prof. dr Dragutinovićem u vezi s njegovom ekspertizom medicinskih nalaza, naglašavajući da će odbrana u što hitnijem roku tražiti ispunjenje njegovih preporuka.
- Bez jasnog utvrđivanja zdravstvenog stanja, a to podrazumeva valjano snimanje i dijagnostiku, veliki je rizik dozvoliti da general Mladić učestvuje u bilo čemu, uključujući i donošenju prvostepene presude. Čak i takav događaj kod njega može izazvati opterećenje i stres preko koga bi se drastično pogoršala ionako loša situacija, a velike su šanse da sve to proizvede i smrtni ishod - kategoričan je Ivetić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online