Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.07.2010.
12:13
Tanjug A

Bosni preti 3.000 terorista

U BiH vreba opasnost od oko 3.000 potencijalnih terorista, koji su uglavnom državljani BiH, a stranaca je samo tri do četiri posto, podaci su nadležnih bezbednosnih struktura. Oni su su izuzetno dobro opremljeni, mnogo bolje nego policija u BiH. Većina njih već nekoliko godina je u policijskim registrima, ali im policija ne može ništa dok ne počine teroristički akt kao onaj, koji se nedavno desio u Bugojnu ili neko drugo delo slične težine. Ovo je, kako prenosi sarajevska štampa, izneo na sednici zajedničke komisije za odbranu i bezbednost direktor Obaveštajno-bezbednosne agencije Almir Džuvo.

Na teritoriji BiH postoji 3.000 potencijalnih terorista
 

Ta Komisija je juče razmatrala informacije u vezi nedavnog terorističkog napada na policijsku stanicu u Bugojnu, kada je jedan policajac poginuo, a više ih je ranjeno.


"Vidim potencijalnu opasnost od tri hiljade osoba koje u svakom momentu mogu, da li zbog psihičkog ili nekog drugog stanja, napraviti teroristički akt koji će imati mnogo veće posledice od ovoga", rekao je Džuvo, držeći u ruci spisak osoba za koje Obaveštajno-bezbednosna agencija ima informacije da bi mogle biti teroristička pretnja u BiH.


On je od BH političara zatražio adekvatne zakone i obećao da u tom slučaju ovi ljudi za tri meseca više neće biti na slobodi. "Krajnje vreme je da svi priznamo da se radi o radikalizmu i da radikalno treba biti izdvojeno iz vere", smatra on.

Policija BiH u akciji


Direktor Federalne uprave policije (FUP) Zlatko Miletić rekao je da policija obavlja svoj deo posla, ali za ostatak nema političke volje. Miletić je ocenio da je došlo vreme da na konferenciju o borbi protiv terorizma budu pozvani i pripadnici selefijskog pokreta i da se "proba prići tim ljudima", navodeći da se u BiH ne zna ko je za šta odgovoran.


Ovoj sednici prisustvovali su i glavni tužilac BiH Milorad Barašin, ministar bezbednosti Sadik Ahmetović, ministar unutrašnjih poslova FBiH Muhidin Alić i direktor SIPA-e Mirko Lujić.

Krajnje vreme je da svi priznamo da se radi o radikalizmu i da radikalno treba biti izdvojeno iz vere: Almir Džuvo

Sve ove institucije dostavile su predlog mera kako bi se ubuduće sprečili teroristički napadi, konstatujući da je neophodno doneti nove i izmeniti postojeće zakone, kao što su zakoni o borbi protiv terorizma, o oružju, zaštiti tajnih podataka, o sprečavanju pranja novca... Barašin je rekao da pripadnici selefijskog pokreta ne priznaju institucije BiH, voze bez vozačkih dozvola, ne žele BH lične karte...


"Tužilaštvo deluje kada nastupi posledica, jer nam zakoni ne dozvoljavaju da bilo šta ranije učinimo. To se mora promeniti", rekao je Barašin.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online