Utorak 13.07.2010.
12:13
Tanjug

Bosni preti 3.000 terorista

Na teritoriji BiH postoji 3.000 potencijalnih terorista
 

Ta Komisija je juče razmatrala informacije u vezi nedavnog terorističkog napada na policijsku stanicu u Bugojnu, kada je jedan policajac poginuo, a više ih je ranjeno.


"Vidim potencijalnu opasnost od tri hiljade osoba koje u svakom momentu mogu, da li zbog psihičkog ili nekog drugog stanja, napraviti teroristički akt koji će imati mnogo veće posledice od ovoga", rekao je Džuvo, držeći u ruci spisak osoba za koje Obaveštajno-bezbednosna agencija ima informacije da bi mogle biti teroristička pretnja u BiH.


On je od BH političara zatražio adekvatne zakone i obećao da u tom slučaju ovi ljudi za tri meseca više neće biti na slobodi. "Krajnje vreme je da svi priznamo da se radi o radikalizmu i da radikalno treba biti izdvojeno iz vere", smatra on.

Policija BiH u akciji


Direktor Federalne uprave policije (FUP) Zlatko Miletić rekao je da policija obavlja svoj deo posla, ali za ostatak nema političke volje. Miletić je ocenio da je došlo vreme da na konferenciju o borbi protiv terorizma budu pozvani i pripadnici selefijskog pokreta i da se "proba prići tim ljudima", navodeći da se u BiH ne zna ko je za šta odgovoran.


Ovoj sednici prisustvovali su i glavni tužilac BiH Milorad Barašin, ministar bezbednosti Sadik Ahmetović, ministar unutrašnjih poslova FBiH Muhidin Alić i direktor SIPA-e Mirko Lujić.

Krajnje vreme je da svi priznamo da se radi o radikalizmu i da radikalno treba biti izdvojeno iz vere: Almir Džuvo

Sve ove institucije dostavile su predlog mera kako bi se ubuduće sprečili teroristički napadi, konstatujući da je neophodno doneti nove i izmeniti postojeće zakone, kao što su zakoni o borbi protiv terorizma, o oružju, zaštiti tajnih podataka, o sprečavanju pranja novca... Barašin je rekao da pripadnici selefijskog pokreta ne priznaju institucije BiH, voze bez vozačkih dozvola, ne žele BH lične karte...


"Tužilaštvo deluje kada nastupi posledica, jer nam zakoni ne dozvoljavaju da bilo šta ranije učinimo. To se mora promeniti", rekao je Barašin.

2024 © - Vesti online