Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 18.10.2017.
23:44
Vestionline, Tanjug A

Srpska poručila: Ne u NATO! Reakcije - burne

Rezolucija o vojnoj neutralnosti Republike Srpske, koja je kasno noćas usvojena na sednici skupštine RS, izazvala je burna reagovanja domaćih i stranih zvaničnika u Bosni i Hercegovini.

A. Čukić
Republika Srpska ostaje na putu vojne neutralnosti

Predsednik RS-a Milorad Dodik izjavio je da, nakon usvajanja rezolucije, očekuje od svih predstavnika RS-a u BiH institucijama da obustave sve aktivnosti u pogledu približavanja BiH NATO savezu. 

- Naš interes nije NATO, jer nismo imali ništa od te alijanse. Naš interes pogotovo nije NATO koji se ovde uključio u pitanje sramotne presude za Han Pijesak - rekao je Dodik u intervjuu za RTRS. 

Sa druge strane, iz Kabineta člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića poručeno je da pomenuta rezolucija koju je usvojila NS RS u krnjem sastavu, bez opozicije i koalicije "Domovina", predstavlja kontinuitet antidejtonske i antiustavne politike rukovodstva RS.

Izetbegović takođe kaže da rezolucija ne može da ima nikakve pravne posledice jer spoljna politika i odbrana nisu u nadležnosti entiteta i podseća da je Predsedništvo BiH ranije konsenzusom utvrdilo opređeljenje za pristupanje NATO-u te podnelo formalni zahtev za pristupanje MAP-u.

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da je priča u vezi sa Rezolucijom o vojnoj neutralnosti RS predizborna predstava podsetivši da u BiH postoji konsenzus za pristupanje EU, ali ne i za punopravno članstvo u NATO.

- Stranke iz RS nisu za to da BiH bude član NATO i zato mislim da neće biti nekog velikog efekta, jer se suštinski ništa ne menja - zaključio je Crnadak. 

"Severnoatlantski savez ne tera nikoga da se pridruži Savezu", odgovoreno je danas medijima iz NATO štaba Sarajevo na upit o usvajanju Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS-a u Narodnoj skupštini RS. 

Povodom usvajanja rezolucije iz Ambasade SAD u Sarajevu navode ona nije u nadležnosti skupštine RS i da je prema Dejtonskom sporazumu spoljna politika u isključivoj nadležnosti državnih institucija.

Iz Ambasade su takođe dodali da bi se bilo kakav budući dijalog o tom pitanju trebalo odvijati u okviru relevantnih institucija na državnom nivou, prenosi Fena.

Da je spoljna politika u isključivoj nadležnosti državnih institucija poručio je i visoki predstavnik Valentin Incko koji je dodao da Dejtonski sporazum i Ustav imaju primat nad bilo kojim aktom koji je usvojila NS RS.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online