Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 28.09.2017.
11:43
Dojče vele, Vestionline A

Dojče vele: Nije NATO slučajno izabrao BiH

U Bosni i Hercegovini u toku je NATO-vežba upravljanja posledicama elementarnih nepogoda. Analitičari smatraju da bi ta vežba trebalo da potvrdi da je BiH sposobna i za koordiniranje složenih operacija, piše Dojče vele.

youtube.com/Study IQ education
NATO "vežba" u BiH

"Bosna i Hercegovina 2017", naziv je vežbe u kojoj učestvuje 1.200 ljudi iz 34 partnerske države. Zajednički je izvode Ministarstvo bezbednosti BiH i Evroatlanski centar za koordinaciju aktivnosti u slučaju katastrofa (Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre EADRCC).

Taj Centar je glavni mehanizam NATO za pružanje pomoći civilima za vreme elementarnih nepogoda.

Pored partnerskih zemalja, u vežbi koja se izvodi na području Tuzlanskog kantona učestvuju domaće i strane međunarodne organizacije. 

Vežba se organizuje u vreme intenzivnih političkih rasprava o uključenju BiH u evroatlantske bezbednosne sisteme.

U BiH su podeljena mišljenja o tome da li bi trebalo pristupiti NATO.

U Republici Srpskoj veruju da bi BiH trebalo da sledi primer Srbije i da ostane vojno neutralna, dok u drugom bosanskohercegovačkom entitetu, Federaciji BiH, smatraju da je ulazak u NATO neophodan zbog mira, stabilnosti i ekonomskog prosperiteta čitave države. 

Sposobnost za koordinaciju

Vojni analitičar Nedžad Ahatović smatra da NATO nije slučajno odabrao BiH za održavanje ove složene vežbe.

- Uprkos pojavama negiranja funkcionalnosti BiH, NATO je godišnju proveru svojih kapaciteta za prirodne i veštačke katastrofe organizovao upravo u ovoj zemlji. Veoma je važno to što NATO upravo u BiH organizira vežbu ovakvih razmera. Trebalo bi znati da u okviru vežbe učestvuju državna ministarstva odbrane i bezbednosti zajedno sa entitetskim institucijama iz policijskog sektora i sektora civilne zaštite. To je snažna poruka svima da BiH, i pored složenosti političkog sistema, ima potencijal za koordiniranje složenih aktivnosti iz oblasti bezbednosti i rešavanje vrlo ozbiljnih kriznih situacija koje se simuliraju u okviru ove vežbe - kaže Ahatović za "Dojče vele".

Vojnopolitički analitičar Đuro Kozar veruje da vežba NATO na području Tuzlanskog kantona ima veliki značaj za BiH i afirmaciju države na bezbednosnom planu.

- Svaka vežba tog vojnog saveza, sa oružjem ili bez njega, pojačava delotvornost NATO i zemalja-partnera u zaštiti bezbednosti, mira i napretka stanovništva i teritorija. I ovom civilnom vežbom u Tuzli, NATO afirmiše svoj osnovni koncept, a to je kolektivna odbrana, u kojoj sve zemlje solidarno brane bilo koju članicu u slučaju napada ili joj pomažu u slučaju elementarnih nepogoda i katastrofa - kaže Kozar. 

Komentarišući razlike unutar BiH u pogledu pristupanja NATO, Kozar tvrdi da ta zemlja nije u poziciji da, poput bivše Jugoslavije, profitira balansiranjem između Istoka i Zapada.

- Teško je praviti paralelu između bivše SFRJ koja je bila nesvrstana i BiH u kojoj je jedan deo države za ulazak u NATO, a drugi za takozvanu vojnu neutralnost uz neskrivene simpatije prema Rusiji. Mislim da će BiH i dalje ostati u NATO projektu "Partnerstvo za mir", i da će učestvovati u misijama mira u okviru tog vojnog saveza i Ujedinjenih nacija. BiH može da iskoristi partnerstvo sa NATO kako bi, kao što je to slučaj s vežbom koja se upravo održava u Tuzli, unapredila funkcionalnost sopstvenih institucija i službi, te stekla dodatna iskustva u rešavanju kriza prouzrokovanih elementarnim nepogodama - ukazuje Kozar. 

Biti otporniji? 

Naš sagovornik smatra da bi za BiH ipak bilo bolje da postane punopravna članica NATO.

- Zemlja bi bila politički stabilnija, a oni koji žele da je dezintegrišu više ne bi imali nikakvih izgleda. Ekonomski bi bila privlačnija za investitore koji ulažu kapital u stabilne i sigurne zemlje. Kao članica NATO, BiH bi bila otpornija i na terorističke pretnje, a mogla bi da računa na bržu i efikasniju podršku i u slučaju prirodnih katastrofa. Prednosti su brojne, ali odluke u ovoj zemlji donose i oni koji zbog sopstvenih interesa propagiraju demilitarizaciju i neutralnost - zaključuje Kozar. 

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić kaže da “ljude povezuju lepi događaji, ali i nesreće“, napominjući da su poplave 2014. godine prouzrokovale ljudske patnje i veliku štetu, ali i da su približile ljude.

On je podsetio na podršku koja je Bosni i Hercegovini tada stigla iz 22 evropske države, dodajući da je vežba “Bosna i Hercegovina 2017“ prilika da se pokaže koliko su institucije u toj zemlji organizovane, te kako rade i čime raspolažu međunarodni timovi iz partnerskih zemalja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online