Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 12.09.2017.
18:45
J. Arsenović - Vesti A

Ništa od samostalne Srpske

Milorad Dodik odustao je od referenduma o statusu Republike Srpske čije je održavanje najavljivao za 2018. godinu. Odluku je obznanio u nedelju, na dvodnevnom savetovanju Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), pravdajući se da nema saglasnost sa drugim političkim partijama o održavanju referenduma i da ne želi da izaziva podele u društvu.

EPA/Vladimir Stojkovic
Spustio loptu: Predsednik Srpske sad neće referendum

- Kao odgovorna politička partija, ceneći međunarodne okolnosti i neobezbeđen konsenzus u okviru Republike Srpske - jer je nemoguće obezbediti konsenzus o bilo kom pitanju s članicama (opozicione srpske političke partije) Saveza za promene, SNSD smatra da to pitanje treba kasnije razmatrati - rekao je Dodik u Bijeljini.

Čelnik RS je ipak ostavio mogućnost da o izjašnjavanju građana na referendumu o statusu Srpske dođe i naredne godine ukoliko se "stvore neki ekstremni uslovi za njegovo održavanje".

Njegovo "izvlačenje" na opoziciju zbog odustajanja od jednog od svojih glavnih političkih aduta, izazvalo je revolt kod političkih oponenata.

- Dodik odgovornost za sve svoje prevare želi da podeli sa opozicijom, što samo govori o kakvoj prevarantskoj politici je reč - bila je prva reakcija Vukote Govedarice, predsednika SDS-a.
Govedarica je konstatovao da je Dodik, "svestan svih svojih manipulacija morao da nađe neki razlog" zbog čega neće biti održan referendum o nezavisnosti 2018., kako su to nalagali akti SNSD-a.

- Ne postoji taj Srbin koji ne bi želeo da svi Srbi žive u jednoj državi ali, nažalost, oni sami o tome ne odlučuju i to je jasno i vrapcima na grani - dodao je Govedarica, primećujući da za referendum Dodik nije imao podršku velikih sila, kao ni Rusije i Srbije, koje su se uvek izjašnjavale da podržavaju Dejtonsku BiH.

Predsednik Centra za regionalizam Aleksandar Popov kaže da se moglo pretpostaviti da će lideru Srpske sa uticajnih mesta biti ukazano na to da je prešao "crvenu liniju osporavanja BiH i njegovih napora da je destabilizuje".

Opozicija dobar izgovor

- Nemoguće je izgraditi konsenzus sa SDS-om koji ne želi samostalnost Republike Srpske, PDP ne želi samostalnost RS, (predsednik NDP-a Dragan) Čavić ne želi samostalnost Srpske, ali su i te kako spremni da rade protiv bilo kakve samostalnosti, tako što bi napadali ideju koja dolazi s druge strane - optužio je Dodik opoziciju u RS.
Aleksandar Popov procenjuje da Dodik optužuje opoziciju da nije patriotska, jer rizikuje kraj političke karijere kada bude odustao od svog predstavljanja da je glavni branitelj RS.
- Pritisnuće ga opozicija, uslediće krivične prijave za zloupotrebe i to je blizu kraja njegove političke vladavine, a on je toga svestan - kaže Popov.

- Da li je sada to stiglo iz Srbije ili sa druge uticajne adrese ne znam. Prošle godine ga je odgovorio Vučić, ovoga puta ne znam da li je to učinio predsednik Srbije ili je došlo sa neke jače adrese koja je pritisla Vučića ili možda direktno Dodika. Da se on pita, on bi se u nedogled igrao referenduma - komentariše Popov za "Vesti".

Činjenica je da je Dodik odluku obznanio samo par dana nakon prve zvanične posete Aleksandra Vučića zvaničnom Sarajevu, prvoj u svojstvu predsednika Srbije. Vučić se sastao sa članovima tročlanog predsedništva BiH, posetio je i Istočno Sarajevo, ali se nije sastao sa Dodikom, dok su analitičari predviđali da će buntovni lider Srpske biti na "političkom meniju" sarajevskih domaćina i visokog gosta iz Srbije.

Neko to gleda u Briselu

Popov konstatuje da predsednik Vučić ne može u nedogled da se predstavlja kao glavni garant stabilnosti regiona, a da istovremeno pruža podršku Dodiku i nekim drugim političarima koji svojim odlukama destabilizuje region.
- Ako si "glavni gazda" u regionu, onda je to nedopustivo. Neko to štiklira u Briselu. Otud, možda Vučić i jeste tokom posete BiH obećao da će učiniti sve što je do njega da se stabilizuje BiH, a Dodik sa pričom o referendumu o nezavisnosti RS je jedan od destabilizujućih faktora. Nije jedini, ima ih još, tu je svakako i Bakir Izetbegović sa svojim zahtevom za reviziju presude u Hagu - dodaje Popov.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online