Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 28.08.2017.
10:27
Vestionline A

"Kakav je to premijer koji ne može da reši jednu spomen ploču?"

Sporna spomen ploča HOS-a sa ustaškim natpism "za dom spremn" mogla bi ozbiljno da uzdrma vladajuću koaliciju u Hrvatskoj s obzirom na to da iz HNS-a pitaju, kako prenosi zagrebački Večernji list, kakav je to premijer koji ne donosi odluke i ne može da reši to pitanje.

EPA/Antonio Bat
Na udaru kritika: Andrej Plenković

- Kakav je to premijer (Andrej Plenković) koji ne može da rešiti problem ploče u Jasenovcu? Postoji mišljenje Ustavnog suda o "ZDS", postoji policija. Dođeš, skineš i ostaviš policiju da čuva to mesto i ploče HOS-a s ustaškim pozdravom više nema - rečeno je tom listu u HNS, inače, koalicionom partneru HDZ.

Iako se, navodi Večernji, HNS tobože jako uzrujava zbog HOS-ove ploče u Jasenovcu, teško je verovati da bi zbog nje rušili vladu nakon što su podelili stranku da bi s HDZ-om ušli u vlast.

List, naime, piše d je kolateralna žrtva HOS-ove spomen ploče s pozdravom “za dom spremni” u amblemu tog udruženja, koja je 11-storici pripadnika HOS-a podignuta u Jasenovcu, ali i neodlučnosti premijera Andreja Plenkovića ispao je ministar uprave Lovro Kuščević, piše zagrebački Večernji.

Navodi se od ministra Kuševića premijer Plenković i HDZ-ovi partneri iz HNS-a i SDS S-a očekuju da u septembru, navodno, kako se navodi do 15. tog meseca, izradi konačno rešenje za “ploču spoticanja” između HDZ-a i njegovih partnera.

Da je premijer svojim partnerima obećao problem HOS-ove spomen-ploče rešiti u septembru, tako barem tvrde u SDŠ-u i HNS-u, saznalo se tek nakon što je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u subotnjem intervjuu ovom listu izazvao mini krizu vlasti jer je rekao da ploča ostaje u Jasenovcu dok se ne donese novi zakon.

Kada se podigla politička bura, Bošnjaković se, piše list, već narednog dana korigovao i rekao da postoji mogućnost da se ploča reši i ranije i da na tom rešenju radi Ministarstvo uprave.

Reč je, zapravo, o odgovoru Ministarstva uprave na interpelaciju SDP-a o HOS-ovoj ploči, podnesenu još u aprilu ove godine, na koju je vlada, na predlog tog ministarstva, trebalo da odgovori još pre četiri meseca.

Ministar Kuščević još je krajem juna pripremio odgovor vladi, međutim on nije nikada stigao do Banskih dvora jer u njemu nije pisalo ono što je premijer Plenković, pritisnut novim partnerima iz HNS-a te nacionalnim manjinama, očekivao da će pisati, podseća Večernji.

- Loptica se sad opet vratila na Kuščevićev teren - navodi list i dodaje da on juče nije odgovarao na pozive, a o svemu su ćutali i u vrhu vlade i u HDZ-u.

Međutim, izvor iz HNS-a tvrdi da je premijer još u utorak na radnom sastanku u vladi s ministrima izrazio nezadovoljstvo što već nije dobio odgovor Ministarstva uprave o ploči HOS-a i rekao da se navodno ljuti na ministra Kuščevića.

HDZ-ovi ministri koji su bili na tom sastanku, pak, demantiraju da se o tome uopste razgovaralo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online