Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 23.08.2017.
20:53
Vestionline, Tanjug A

Živaljević otkriva: Moja misija u Sobranju nije bila tajna

Bivši savetnik za bezbednost u Ambasadi Srbije u Makedoniji Goran Živaljević negirao je da mu makedonske institucije nisu dale odobrenje da uđe u parlament MKD.

EPA/Georgi Licovski
Incident u makedonskom Sobranju

Kako je rekao, imao je odobrenje za ulazak u parlament tokom incidenta u makedonskom Sobranju nakon održanih parlamentarnih izbora krajem aprila ove godine.

- Moje prisustvo u Sobranju nije bilo ni tajno ni skriveno. Moja misija nije bila niti tajna, niti nedobronamerna, a povrh svega makedonske službe su bile upućene - rekao je Živaljević za Tanjug u prvom oraćanju javnosti od tih događaja. 

On je istakao da je za boravak u Sobranju dobio odobrenje savetnika za bezbednost predsednika Makedonije Siniše Aleksovskog. 

- Taj čovek je znao za razlog mog boravka tamo i o tome je bio obavešten. Moja misija tamo nije bila tajna i bila je dobronamerna u odnosu na bezbednost Makedonije, u kontekstu saradnje koju imamo sa bezbednosnim službama Makedonije - naveo je Živaljević. 

Kako je dodao, saopštenje VMRO-DPMNE namerno preskače instancu predsednika Republike. 

- Moje prijavljivanje za aktivnost te večeri, 27. aprila, bilo je usmereno na sam Kabinet predsednika i njegovog savetnika za bezbednost - izjavio je Živaljević. 

Makedonski VMRO-DPMNE negirao je tvrdnje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da su pojedine makedonske institucije dale odobrenje srpskom diplomati Goranu Živaljeviću da uđe u parlament Makedonije tokom incidenta u Sobranju posle održanih parlamentarnih izbora krajem aprila. 

- VMRO-DPMNE, koja je sada opoziciona stranka, u okviru svojih moći proverila je činjenice i utvrdila da ni Ministarstvo spoljnih poslova, ni Vlada, ni parlament, MOL ili obaveštajna agencija nisu primile takav zahtev, niti su odobrile takvo odobrenje ili dozvolu - navela je ta stranka na konferenciji za novinare, prenosi Meta.mk. 

Istovremeno, ta stranka je pozvala makedonsku vladu da utvrdi da li je neko dao Živaljeviću odobrenje i dodala, da ukoliko se u naredna dva dana ne objavi takav dokument, zaključiće se da on nije izdat. 

Predsednik Vučić je u intervjuu RTS-u prvi put izneo detalje vezane za prisustvo pripadnika BIA Gorana Živaljevića u Sobranju, u neredima nakon tamošnjih izbora, a što je pokušano da se iskoristi da se on učini jednim od odgovornih za te nerede. 

Prema Vučićevim rečima, Živaljević nije u Sobranje otišao na svoju ruku i bez znanja makedonskih vlasti. 

- Živaljević je pitao najviše predstavnike izvršnih vlasti u Makedoniji da bude tamo, i oni su se saglasili s tim i bili unapred upoznati sa njegovim prisustvom. A to je, posle, iskorišćeno za kampanju protiv Srbije - naveo je Vučić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online