Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 28.05.2017.
19:00
Đ. Barović - Vesti A

Tamo je vrvelo od špijuna

Dok Srbija ne vidi nikakav problem što je njen službenik iz ambasade u Skoplju bio u Sobranju tokom nereda kada je povređeno više poslanika, uključujući i aktuelnog mandatara za sastav nove makedonske vlade, dotle je Ministarstvo spoljnih poslova ove države pozvalo ambasadorku Srbije u Skoplju, Dušanku Divjak Tomić, da objasni prisustvo oficira BIA Gorana Živaljevića u noći upada u makedonsko Sobranje.

EPA/Maja Zlatecska
Haos u Sobranju: U rulji snimljen i srpski obaveštajac

Ona je u ministarstvu provela jedan sat gde joj je uručena protestna nota, ali je odbila da daje izjave.

- Sve je rečeno - bio je njen kratak komentar.

Vlada Makedonije zatražila je hitno povlačenje Gorana Živaljevića iz srpske ambasade u Skoplju. Time mu je i zvanično predočeno da je nepoželjna osoba u toj zemlji.

Da li će posle ovog razgovara neke stvari biti jasnije ostaje da se vidi, ali ako je suditi prema izjavama zvaničnika Srbije, na ovu aferu je stavljena tačka.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Goran Živaljević, savetnik ambasade i nekadašnji zamenik direktora BIA nije prekršio nijedan diplomatski protokol, već "samo obavljao svoj posao".

- Nije učestvovao u krivičnom delu, samo je izveštavao o situaciji u Makedoniji, jer Srbija mora da zna kako se ta situacija može odraziti na nacionalne i državne interese - rekao je Dačić novinarima u Beogradu i dodao da u Sobranju u noći kada su u njega upali demonstranti nije bilo građana Srbije.

Prema njegovim rečima, Živaljević nije uradio ništa da naruši Bečku konvenciju i diplomatske protokole, da je njegov posao da informiše šta se dešava u Makedoniji i da li u tim dešavanjima učestvuju i građani Srbije.

Dačić je dodao da zvanični predstavnik BIA u Makedoniji nije u toj zemlji ilegalno i da bi on voleo da Makedonija ima prema svima isti odnos, i prema istočnim i zapadnim zemljama koje šalju ljude iz službi bezbednosti.

Nekadašnji šef BIA, Andrija Savić kaže za "Vesti" da je Živaljević bio oficir za vezu naše bezbednosne službe.

- On je bio predstavnik naše Službe u Makedoniji i to je uobičajena razmena bezbednosnih službi između zemalja od kada je veći deo sveta suočen sa univerzalnim bezbednosnim problemima. Otuda sve službe razmenjuju svoje predstavnike i nastoje da kroz te oblike bilateralne saradnje zajednički odgovore na bezbednosne pretnje i izazove. Srbija je prisutna tamo gde ima svoj nacionalni interes - ističe Savić.

Za ovog stručnjaka je ključno pitanje da se Živaljević kao osoba koja uživa diplomatski imunitet ponašao u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatiji iz 1961. i pozitivnim propisima države u kojoj se nalazi.

- Ne znam da li je radio svoj posao u okviru nadležnosti, ali treba verovati ministru Dačiću koji je izjavio da je svoj posao radio u skladu sa diplomatskim protokolom.

www.mc.rs
Božo Prelević

Nekadašnji koministar u Vladi Srbije, advokat Božo Prelević daleko je konkretniji i tvrdi da je Živaljević trebalo da bude u Sobranju, jer zasigurno tamo nije bio jedini strani obaveštajac.

- I laiku je jasno da je Makedonija postala ozbiljno mesto gde se nadmeću obaveštajne službe i nesumnjivo je da je te noći u Sobranju vrvelo i od albanskih, evropskih, ruskih obaveštajnih službi. Logično je da je naš bio tamo. Makedonija je nama susedna zemlja u kojoj ne samo žive Srbi, već i deluju ljudi koji bi da destabilizuju Srbiju. Da budemo pošteni, teško da je on bio tamo iz nekog drugog razloga sem da vidi šta se dešava jer Srbija nema ni resurse, ni infrastrukturu, ni logistiku da se na bilo koji način meša u događaje u Makedoniji - naglašava Prelević.

Dupli aršini Beograda

Božo Prelević ističe da je posao zaposlenih u ambasadama da prikupe sve informacije o događajima u zemlji domaćina. Problem je, kaže on, jedino u tome što naši zvaničnici to tumače kada i kako im odgovara.
- Kada se na protestima Ne davimo Beograd pojave predstavnici američke ambasade, onda je to na nivou najvećeg diplomatskog skandala. A kada se naš obaveštajac nađe u parlamentu susedne države, onda je to "izveštavanje" - primećuje Prelević.

Vučić: I Makedonci šetali protiv mene

Mada se očekivalo da će se ovaj skandal rešiti u Briselu, u direktnom razgovoru premijera Srbije Aleksandra Vučića i makedonskog mandatara Zorana Zaeva, to se nije dogodilo. Tako bar tvrde njih dvojica.

- Nismo o tome pričali. Razgovarali smo o saradnji. Verujem da će službe Makedonije i Srbije zajednički rešiti to pitanje - rekao je Zaev.

I Vučić je odgovorio u pomirljivom tonu.

- Nisam čuo da je počinio bilo kakvo krivično delo ili da je učestvovao u organizovanju bilo koga. Imam više lica koje bih odmah mogao da vam navedem, od Zanderija do Čačanovskog - iz Skoplja koji su bili u Beogradu na demonstracijama protiv mene, pa šta? Nisu počinili krivično delo, nisu uradili ništa. Nikakav problem - poručio je Vučić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online