Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.08.2017.
10:25
sputniknews.com A

"Makedonija je talac Kosova"

Makedonski analitičar Branko Đorđevski za Sputnjik kaže je jasno da su se odnosi Makedonije i Srbije, nakon povlačenja srspkih diplomata, postali talac Kosova.

commons.wikimedia.org/yeowatzup
Skoplje

Razlog tog povlačenja je, kako je Sputnjik objavio, plan Makedonije da ipak podrži prijem Kosova u Unesko, dok srpski zvaničnici ističu da su diplomate iz Skoplja povučene zbog dokaza o postojanju ofanzivnih delatnosti protiv Srbije.

Sputnjik, koji se drži teze da je stvarni razlog "diplomatskog rata" promena stava Makedonije u vezi Kosova i Unesko, piše da su Albanci, koji su deo Vlade Makedonije i od kojih zavisi i opstanak aktuelne vlade, tražili da Makedonija podrži prijem Kosova u Unesko i da sada premijer Vlade Makedonije nema mnogo poteza koje bi mogao da povuče u takvoj situaciji. 

Međutim, Beograd može da uzvrati, navodi dalje taj portal i postavlja pitanje - koje posledice može da ima ovaj sled događaja? 

Makedonski analitičar Branko Đorđevski za Sputnjik kaže je jasno da su se odnosi Makedonije i Srbije postali talac Kosova, odnosno albanske politike. Kako navodi, poruka koju je Srbija povlačenjem diplomata iz Skoplja poslala Makedoniji model je po kome će se Beograd ponašati ako Makedonija ne odustane od podrške Kosovu za prijem u Unesko. 

"Makedonija bi iz ovoga trebalo da izvuče pouku da bi, ako bude glasala u suprotnosti sa interesom Srbije, moglo da dođe i do preispitivanja upotrebe ustavnog imena Makedonije, odnosno, Srbija bi mogla ubuduće da koristi referencu BJRM, a ne Republika Makedonija, kao što je dosad to činila. Jasno je da je Kosovo ta tačka gde se interesi Makedonije i Srbije razilaze zbog postojanja velike albanske zajednice u Makedoniji, ali i zbog činjenice da je Makedonija priznala državnost Kosova. Sada to udaljava Srbiju i Makedoniju. Mogu samo da se nadam da to neće eskalirati. Veoma je bitno kako će da odigra makedonski premijer Zoran Zaev, jer on je dosad stajao na stavu da će Makedonija biti neutralna kada je u pitanju prijem Kosova u Unesko", kaže sagovornik Sputnjika. 

Đorđevski tvrdi da je cela stvar u rukama Albanaca, koji čine deo vlade Makedonije i od kojih zavisi i opstanak aktuelne vlade. 

"Oni traže da Makedonija podrži prijem Kosova u Unesko, i ne vidim koji bi drugi potez Zaev mogao da povuče u takvoj situaciji. Ali sada je zaista on na potezu. Sam je rekao da Makedonija treba da bude neutralna, sam je izazvao reakcije albanskih stranaka. Glasanje u Unesku se približava, i možemo samo da čekamo i da vidimo šta će on lično da uradi", kaže Đorđevski. 

On se nada da do veće eskalacije političkog sukoba neće doći, ali napominje i da je ovo vreme interesa, i da se svaka država povodi za svojim.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online