Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 08.07.2010.
15:18
mondo.rs A

"Ganić nije imao kontrolu nad snagama u Sarajevu"

"Ejup Ganić nije imao kontrolu nad naoružanim muslimanskim grupama u Sarajevu“, izjavio je u Londonu svedok odbrane Filip Olkok, donedavni međunarodni tužilac u BiH.

Ejup Ganić

Pred sudom u Londonu danas se nastavlja unakrsno ispitivanje bivšeg međunarodnog tužioca u Sarajevu Filipa Olkoka koji je na početku rekao da ratni član Predsedništva BiH Ejup Ganić nije odgovoran za napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine, javlja BBC.

Olkok koji je svedok Ganićeve odbrane na glavnom pretresu po zahtevu Srbije za izručenje bivšeg člana Predsednistva BiH koga Beograd tereti za ratne zločine, juče je počeo da daje iskaz pred sudom u londonskoj opštini Vestminster.

Donedavni međunarodni tužilac u BiH je rekao da je na početku rata u Sarajevu delovalo više muslimanskih naoružanih grupa i da je teško zamisliti da je nad njima postojala jedinstvena komanda.

On je kazao da je nemoguće utvrditi koja je grupa otvorila vatru na vojna ambulantna kola, vojnu bolnicu i na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u maju 1992.

"Ako nisu poznati napadači, onda nema ni dokaza da ih je kontrolisao Ganić", rekao je Olkok i dodao da je u istrazi nepobitno ustanovio da nije istinita tvrdnja srpskog tužilaštva da je Ganić učestvovao u dogovaranju o povlačenju kolone JNA koja će biti napadnuta. 

Jedan od advokata odbrane Stiven Džentl je ocenio da je Olkok dao iskaz koji će u velikoj meri doprineti utvrđivanju istine.

"On je nezavisni stručnjak na koga se mi oslanjamo. Jasno je rekao da je sproveo vrlo detaljnu istragu i došao do zaključka da nema dokaza protiv Ganića", rekao je Džentl.

Zamenik srpskog tužioca za ratne zločine Milan Petrović je, međutim, za BBC rekao da "dokazi ukazuju na suprotan zaključak i da će se to pokazati tokom svedočenja koja slede". BBC piše da se svedok odbrane suočio sa prilično oštrim unakrsnim ispitivanjem britanskog tužioca Džejmsa Luisa koji zastupa Srbiju.

Luis je iz dokaznog materijala koji mu je prosleđen iz Beograda, pročitao izjave komandanata muslimanskih snaga iz tog vremena koji govore da slušaju Ganićeva naređenja budući da je predsednik Predsedništva Alija Izetbegović najpre bio odsutan, a potom ga je u nekoj vrsti pritvora držala JNA.

Olkok je priznao da se na te izjave može gledati kao na pokazatelj da je Ganić imao kontrolu, ali da on u istrazi koju je vodio nije došao do takvog zaključka. Upitan zašto tokom istrage nije saslušao samog Ganića, svedok je odgovorio da nije procenio da je to potrebno.

Tokom svedočenja Filipa Olkoka je utvrđeno da je on, dok je vodio istragu razgovarao sa ista dva zaštićena svedoka koji su tužiocima iz Beograda dali iskaze tereteći Ganića.

Za razliku od srpskog tužilaštva, dodaje BBC, Olkok smatra da ta dva svedoka nisu kredibilna. Jednog je opisao kao sitnog kriminalca, a drugog kao nedovoljno upućenog pripadnika jedne od muslimanskih naoružanih grupa s početka rata.

Olkok tvrdi da Ganiću u Srbiji ne bi moglo da bude organizovano pošteno suđenje što, kako dodaje BBC, Milan Petrović iz srpskog tužilaštva odlučno odbacuje.

Pretres će trajati do srede, 14. jula. Prvostepena presuda, na koju postoji mogućnost žalbe, očekuje se nedelju ili dve posle toga, piše BBC.

Ganić je uhapšen 1. marta na aerodromu Hitrou u Londonu, na osnovu poternice koju je Srbija raspisala za njim i još 18 osoba iz BiH zbog napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 3. maja 1992. godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online