Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.08.2017.
20:22
Vestionline, Tanjug A

"Crnogorci manje mrze Srbe, ali..."

Stanje političkih prava Srba u regionu iz godine u godinu sve lošije, a to je najviše izraženo u Crnoj Gori, ocenjeno u godišnjem izveštaju "Naprednog kluba".

Reuters
Crna Gora: Srbi izloženi pritiscima

Predsednik tog kluba, koji je organizator izveštaja, Čedomir Antić, kazao je da mržnja prema Srbima u Crnoj Gori nije velika kao u Hrvatskoj, ali, kako je ocenio, "vlast tamo vrši veliko nasilje nad Srbima".

Kako je rekao, Crna Gora nastavlja da briše sve veze države i njene kulture sa Srbijom, a ističe da je svega sedam odsto Srba zaposleno u državnoj upravi te zemlje. 

"Srpski narod je neravnopravan i izložen nasilnoj asimilaciji. Srbi u Crnoj Gori nemaju nikakva prava, čak ni prava nacionalne manjine", istakao je Antić ocenjujući da je slična situacija i sa pravima srpske manjine u Sloveniji. 

Na skupu je rečeno da u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, Sloveniji, Albaniji, Mađarskoj, Rumuniji...živi oko 1.750.000 Srba, a da se u proteklih nekoliko godina taj broj smanjuje. 

Kako je rekao Antić, u Hrvatskoj Srbi formalno imaju sva prava, ali je u Hrvatskoj u protekloj godini nastavljen trend pogoršanja prava srpske zajednice. "Srbima se konstantno osporavaju ljudska, građanska i manjinska prava i predmet su gotovo svakodnevnih političkih napada hrvatske javnosti i političara", rekao je Antić. 

Prema njegovom mišljenju, u Hrvatskoj postoji sistemska politika čiji je cilj, kaže, da Srbima bude onemogućen povratak, obnova i dalji život u zemlji iz koje potiču, što vodi opadanju njihovog broja i nestanku srpske zajednice u toj državi. 

Na skupu u Medija centru je rečeno i da je situacija po pitanju prava Srba u Makedoniji na lošem nivou, jer kako je istaknuto, traje stalan proces asimilacije Srba u makedonsko društvo. 

Situacija koja se tiče prava Srba u Makedoniji, ide od lošijeg ka gorem", rekao je Aleksandar Ćurić iz "Naprednog kluba". 

On je kazao da u Makedoniji, više Srba ima bugarski pasoš nego srpski, i ocenio da svaki sukob u toj zemlji izmedju Albanaca i Makedonaca, prvi na "svojoj koži ostete Srbi". 

Rečeno je da je situacija po pitanju prava Srba u Albaniji nepromenjena u odnosu na prethodne godine, iako se beleži pomak, donošenje Zakona o nacionalnim manjinama, te su na taj način, rečeno je, Srbi po prvi put dobili formalna prava. 

U Sloveniji, Mađarskoj i Rumuniji, stanje političkih prava srpskog naroda je uglavnom isto kakvo je bilo i tokom ranijih godina, ocenjeno je na skupu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online