Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.07.2017.
12:28
Vestionline A

Politiko: Zaev spreman da "trampi" ime za ulaz u EU i NATO

Makedonski premijer spreman je da učini ustupke Grčkoj kada je reč o imenu, da bi zvanična Atina odustala od protivljenja priključenja Makedonije EU i NATO, objavio je "Politiko".

EPA/Stephanie Lecocq
Zoran Zaev i Jens Stoltenberg

Ako se reše problemi sa Grcima i Bugarima...

Da bi ostvario svoj cilj, Zoran Zaev će morati da reši najteži problem koji Makedonija ima od raspada bivše Jugoslavije 1991. godine, piše portal i dodaje da zvanična Atina ne priznaje ovu državu pod zvaničnim imenom, jer isti naziv ima severni region Grčke.

Prethodna vlada premijera Nikole Gruevskog izabrala je da se suprotstavi Atini kada je reč o tom problemu, pa je Gruevski naredio i da se mnogi veliki infrastrukturni objekti poput aerodroma i autoputa nazovu po Aleksandru Velikom, kojeg, međutim, Grčka smatra svojim i ne želi da ga deli sa Makedonijom. 

"Zaev kaže da je spreman na ustupke Atini, ukoliko je ona spremna da odustane od protivljenja članstvu Makedonije u EU i NATO", navodi Politiko. 

Navodi se i da Zaev želi da poboljša odnose sa Bugarskom potpisivanjem sporazumom o dobrosusedskim odnosima, koji je usaglasio sa bugarskim kolegom Bojkom Borisovim. 

Inače, ovaj portal Makedoniju opisuje sličnom većini balkanskih suseda, sa oko dva miliona ljudi, jednoj od najsiromašnijih u Evropi u kojoj je duboko ukorenjen organizovani kriminal, korupcija i bez vladavine prava. Za Zaeva "Politiko" kaže da je 42-godišnji biznismen koji nikada nije bio na nekoj visokoj funkciji i koji se sada suočava sa brojnim izazovima. 

Ključni spor je, navode, sa Grčkom oko imena, što blokira put Skoplju ka EU i NATO, ali i neslaganje sa Bugarskom pre svega zbog istorije i jezika. 

"Zaev je najbolja šansa koju je Makedonija ikad imala"

Zaevu, koji je bio tri mandata na funkciji gradonačelnika Strumice, na istoku Makedonije, biće potrebno mnogo više nego što se nada, konstatuje "Politiko" i dodaje da je on već pokazao ozbiljnu istrajnost na tom poslu. 

Podsećaju da je Zaev došao na vlast nakon duge političke krize koja je kulminirala u aprilu ove godine kada su, kako navode, pristalice starog nacionalističkog režima upali u parlament i napali poslanike i samog Zaeva, koji je zadobio povrede glave. 

"Politička kriza se pokazala katastrofalnom za našu državu", naveo je Zaev i dodao da u makedonskom društvu više nema tajni. "Svako zna za slabosti u pravosuđu, u državnim institucijama, u sistemu bezbednosti, u svim medijima ..". 

Zaev, koji je ekonomista po obrazovanju, spreman je na sprovođenje niza reformi koje su takođe značajne za otvaranje pregovora o pristupanju EU, navodi "Politiko" uz konstataciju da je jasno da Zapad Zaevu želi dobro, kao i da je jedan političar, koji je insistirao na anonimnosti, svojevremeno rekao da je novi makedonki premijer "najbolja šansa koju je ova zemlja ikada imala".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online