Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 13.06.2017.
19:32
Vestionline, Tanjug A

Hrvati uče Ukrajince: Sa Rusima kao mi sa Srbima

Hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se danas u Zagrebu sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Grojsmanom, a na zajedničkoj konferenciji za novinare je rekao da je ponovo ponudio pomoć u mirnoj reintegraciji ugroženih područja te zemlje na osnovu iskustva koje je Hrvatska imala nakon, kako je rekao, velikosrpske agresije 90-tih godina.

Tanjug/Hina
Rešio da pomogne Ukrajincima: Andrej Plenković

- Hrvatska je bila žrtva velikosrpske agresije 90-ih godina, imala je okupirana područja i ugrožen teritorijalni integritet, ali i iskustvo mirne reintegracije i stoga u ovoj aktualnoj sitaciji u kojoj se Ukrajina nalazi, s privremeno okupiranim područjim Donjecka i Luganska i ilegalnom aneksijom Krima, želi pomoći Ukrajini da mirno integriše svoje teritorije u ustavnopravni poredak - naveo je Plenković.

Plenković je rekao da je u Ukrajini u poslednje tri godine poginulo 10.000 ljudi, a Hrvatska, kazao je, ne želi da pogine ijedan Ukrajinac više i stoga u saradnji s partnerima u međunarodnoj zajednici želimo da hrvatska iskustva pomognu ostvarenju mirne reintegracije okupiranog ukrajinskog teritorija.

Zato je, dodao je, osnovana radna grupa, koju s hrvatske strane vodi državna sekretarka Zdravka Bušić, a s ukrajinske pomoćnica ministra spoljnih poslova Olena Zerkal, s ciljem da se Ukrajini ponudi katalog mera koje je Hrvatska sprovela u mirnoj reintegraciji svojih teritorija.

- Radi se o merama uspostavljanja overenja, uspostavljanje mehanizama kontakata i saradnje ukrajinskih vlasti i vlasti na okupiranim područjim, merama razminiranja i socijalnih transfera - objasnio je Plenković.

Hrvatski premijer je, kako su prenelui hrvatski mediji, naglasio da se radi o incijativi koja je potpuno komplementarna aktivnostima međunarodne zajednice, odnosno Normandijskoj grupi i OEŠ-u i komplementarna sporazumu iz Minska.

Ukrajinski premijer je rekao da je zahvalan Plenkoviću, vladi i hrvatskom narodu "za principijelnu podršku Ukrajini u trenutku kad je ona žrtva ruske agresije" i za inicijativu stvaranja radne skupine za predaju hrvatskog iskustva mirne reintegracije.

- Jako mi je žao što je Rusija napala Ukrajinu i vojno i ekonomski, i energetski i informacijski - rekao je Grojsman i dodao da Ukrajina, uz podršku međunarodne zajedice, nastavlja da se bori za poštovanje međunarodnog prava i za svoje teritorije.

Upitan da komentariše, kako se navodi, ruske kritike Plenkoviću nakon njegovog prošlogodišnjeg boravka u Ukrajini kada je i prvi najavio pomoć Hrvatske u mirnoj reintegracii okupiranih ukrajinskih teritorija, Grojsman je rekao da hrvatski premijer tada potvrdio svoju privrženost međunarodnim zakonima i načelima.

- A to su načela koja su ruskom čelništvu jako daleka. Svi koji se za to zalažu dobijaju kritike iz Moskve i to je jedan od načina hibridnog rata - odgovorio je Grojsman.

Grojsman je poručio Rusiji da "skloni svoje vojnike iz Ukrajine i postane stvarno demokratska zemlja".

Plenković se nadovezao rečima da ovo nije njegova lična politika prema Ukrajini, već da je to politika hrvatske države, politika iza koje, kako je rekao, stoje sve hrvatske institucije.

- Mi smo zemlja koja je članica UN-a, EU-a, NATO-a i delimo određene temeljne evropske vrednosti međunarodnog poretka, poštovanja međunarodnog prava. To je poenta hrvatskoga stava. I on će ostati takav nezavisno od bilo čije i bilo kakve politike - naglasio je.

POVEZANE VESTI

Sreda 14.06.2017. 09:45
Хрвати су национална мањина на српском Балкану. Треба им дати аутономију у Крижевачкој жупанији и одатле нека дају савете онима који су луди да их слушају.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online