Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 24.11.2016.
20:56
mondo.rs A

"Čačnuli" Moskvu gde ne treba: Kako su Hrvati razbesneli ruskog medveda?

U hrvatskim opozicionim, pa i diplomatskim krugovima kritikuje se istup premijera Andreja Plenkovića o Rusiji i Krimu. Rusi mu odgovorili: "Bavite se svojim problemima, a imate ih, pogotovo što se tiče statusa Srba".

Reuters
Neumesnom izjavom razgnevio Rusiju: Andrej Plenković

Naime, premijer Hrvatske Andrej Plenković je iznervirao Rusiju i, ocenjuju pojedini krugovi u Zagrebu, imao ishitren nastup tokom posete Ukrajini.

Pričljivi premijer

Izjavom da je Krim "nezakonito pripojen Rusiji", kao i da će Hrvatska pomoći u "mirnoj reintegraciji okupiranih područja Ukrajine", Plenković je razbudio "medveda", koji je odmah odbrusio: "Bolje bi vam bilo da se bavite svojim problemima!".

- Mirovni poredak u Evropi ni u drugoj deceniji 21. veka nije nešto što se podrazumeva, jer su nezakonitim pripajanjem Krima i sukobom u istočnoj Ukrajini dovedene u pitanje temeljne postavke mira i stabilnosti u Evropi - izjavio je Plenković.

Da li je hrvatski premijer rekao više nego što je trebalo?

U pojedinim krugovima u Zagrebu ocenjuje se da jeste i da se neke stvari ne govore. Evropska unija, bar deklarativno, ne podržava priključenje Krima Rusiji, ali evropske diplomate vrlo pažljivo u svojim izjavama prilaze tom osetljivom problemu. Štaviše, čini se da se EU pomirila sa situacijom na terenu. Jer, kome treba ljuta Rusija!?

Milanović bio oprezniji?

Hrvatska opozicija, odnosno njena najjača snaga - Socijaldemokratska partija - kritikuje Plenkovića. Joško Klisović iz SDP-a, nekadašnji zamenik ministra spoljnih poslova Vesne Pusić, izjavio je, prenosi "Jutarnji list", da je "Plenković napravio korak više nego što je potrebno".

Klisović je dodao da je i Vlada Zorana Milanovića podržavala teritorijalnu celovitost Ukrajine, ali da se istovremeno odlučila za mekši pristup i da su izbegavali otvaranje diplomatskih sukoba sa Rusijom.

- Kada otvarate tako osetljivo pitanje, morate da procenite državne interese, recimo, kako će vaša izjava uicati na odnose sa Ukrajinom, ali i sa Rusijom. I da li će Hrvatska sada profitirati na ukrajinskom tržištu ili će izgubiti u Rusiji. Plenković je ovakve izjave mogao davati dok je bio izvestilac Evropskog parlamenta za Ukrajinu i imao podršku EU, ali sada on govori kao premijer i izlaže Hrvatsku - smatraju u SDP-u.

Dok je na vlasti bila vlada Zorana Milanovića pitanje Krima se nije ni otvaralo, niti spominjalo u diplomatskim susretima.

- U to vreme smo pružali pomoć u demokratizaciji i jačanju civilnog društva, ali isključivo na teritoriji koju kontrolišu vlasti u Kijevu. Ni mi nismo priznali aneksiju Krima, kao ni ostale zemlje EU, ali nismo ni otvarali ovu temu. Niko u EU već dugo ne spominje Krim pa ne treba ni Hrvatska - ocena je Joška Klisovića. 

Plenković da pazi šta govori

Bivši ambasador Hrvatske u Moskvi Božo Kovačević bio je oštriji prema hrvatskom premijeru. Plenkovićevu izjavu on je ocenio "nezrelom i nepotrebnom". Kovačević je precizirao da su ovakvi predlozi, kakve je izneo Plenković, loši, pogotovo u situaciji kada još niko ne zna kakvu će politiku Donald Tramp i SAD voditi prema Ukrajini.

U takvim okolnostima nepotrebno je izletanje premijera nevažne države kao što je Hrvatska, koja ne može da utiče na tako velike međunarodne probleme, ističe Kovačević i nastavlja:

- Pripajanjem Krima prekršeno je međunarodno pravo, ali prekršeno je i kada Amerikanci bombarduju Siriju bez odobrenja tamošnje vlade, o čemu se uopšte ne razgovara. Rusija se osetila ugroženom permanentnim širenjem NATO-a na istok i američkim uplitanjem u Ukrajinu pa je odlučila da zaštiti svoje interese, a članica je Saveta bezbednosti UN i ne može biti izložena sankcijama. Zbog svega toga Andrej Plenković je trebalo da  pazi šta govori.

A šta kaže Plenković?

Iz Rusije je odmah stigao prilično oštar odgovor Plenkoviću, ali je hrvatskog premijera iznenadilo to što je reagovao niži nivo Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

- Naša poruka je bila poruka mira, iskustva Hrvatske koja je imala okupiranu teritoriju i želi savetodavnim putem da pomogne da se olakšaju procesi kako bi se oblasti Donjeck i Luganjsk vratile u ustavnopravni poredak Ukrajine i tu bih stavio tačku - rekao je Plenković.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.11.2016. 22:21
Ma nova NDH je vojna sila Evrope.Pa sećate se kakoje devedesetih uz podršku amero-nato aviona pucala na nejač.E šta ti je vojna sila.Pa takvi i trebaju Ukrajini jer ni oni ne pu,caju na vojnika već na nejač.Našla krpa zakrpu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online