Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 08.06.2017.
12:50
Vestionline A

Crna Gora: Ko uvredi NATO mogao bi da plati 10.000 evra

Onaj ko se ubuduće bude javno rugao NATO-u, mogao bi biti kažnjen novčanim iznosom od tri do 10.000 evra, kaznom koja je, inače, predviđena i za one koji se rugaju OUN, Međunarodnom Crvenom krstu ili drugim međunarodnim organizacijama čiji je Crna Gora član.

Tanjug
Crna Gora je postala članica NATO, više neće smeti da bude omalovažavanja

Podgoričke "Vijesti" pišu da je to pitanje regulisano članom 200. Krivičnog zakonika (KZ) "Povreda ugleda strane države ili međunarodne organizacije". 

Neće biti kažnjeni oni koji izlože NATO javnoj poruzi ako je ona izneta "u okviru ozbiljne kritike u naučnom, književnom ili umetničkom delu, u izvršavanju službene dužnosti, novinarskog poziva, političke delatnosti, u odbrani nekog prava ili zaštite opravdanih interesa". 

"I to ako se iz načina izražavanja ili iz drugih okolnosti vidi da to nije učinio u nameri omalovažavanja ili ako dokaže istinitost svog tvrđenja ili da je imao osnovanog razloga da poveruje u istinitost onoga što je iznosio ili pronosio", stoji u članu 201. KZ.

Ista novčana kazna predviđena je i za one koje javno izlože poruzi državu sa kojom Crna Gora ima diplomatske odnose, ili njenu zastavu, grb i himnu. 

Akcija za ljudska prava (HRA) još od 2010. traži ukidanje ovih odredbi, jer je "apsurdno da se zabranjuje izlaganje poruzi samo onih organizacija čiji je Crna Gora član i da se štiti samo ugled stranih država sa kojima Crna Gora ima diplomatske odnose". 

To znači, kako navode, da se dozvoljeno rugati državama sa kojima nemamo diplomatske odnose ili organizacijama čiji Crna Gora nije član. Čelnica HRA Tea Gorjanc Prelević kazala je da su ovi članovi KZ suprotni shvatanju slobode izražavanja u  demokratskom društvu: 

"Evropski sud za ljudska prava štiti i uvredljiv govor, ruganje i satiru, ironiju, sarkazam i sve slične forme izražavanja za potrebe rasprave pitanja od javnog interesa, i to čak i u nameri omalovažavanja, pogotovo kada se govori o državi, organizaciji, i drugim simbolima bez osećanja, koji uz to imaju i dominantan položaj nad pojedincem koji im se ruga".

Ona je "Vijestima" rekla da je posebno apsurdno što članice NATO, kao što su SAD i Nemačka, isto to delo ne kažnjavaju.

POVEZANE VESTI

Subota 10.06.2017. 19:06
Sramota me je iskreno gdje živim....srmota me je od mojih predaka....a još više od naših potomaka !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online