Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.05.2017.
19:05
Đ. Bajić - Vesti A

Đukiću odbili reviziju suđenja

Samo nekoliko dana pošto se na Kosovu odustalo od istrage zbog ubistva Srba kod Gracka, Srbi su doživeli još jedan "pravni šamar", ali iz Bosne.

youtube.com/Rec Production
General Novak Đukić

Sud BiH odbio je krajem prošle nedelje zahtev advokata generala Novaka Đukića, nekadašnjeg komandanta Taktičke grupe Ozren VRS za ponavljanje postupka iako su trojica sudskih eksperata - veštaka iz Francuske, Češke i Izraela prošle godine nedvosmisleno utvrdili da ni on ni njegova jedinica nisu krivi za ovaj zločin.

Đukić je pravosnažno osuđen na 25 godina zbog navodnog granatiranja trga Tuzlanska kapija u Tuzli 25. maja 1995. kada je ubijeno 71, a ranjeno 240 ljudi i pred Specijalnim sudom u Beogradu trenutno se vodi postupak ratifikacije te presude čime bi se otklonila i poslednja mogućnost da bude izručen Bosni.

Sud BiH je u obrazloženju odbijanja zahteva za ponovno suđenje naveo da nisu predočeni "novi dokazi ili činjenice" koji bi, prema slovu zakona, mogli da budu razlog za ponavljanje procesa.
Đukićev advokat, nekadašnji član Vrhovnog suda BiH, Milorad Ivošević kaže za "Vesti" da je reč o skandaloznoj, sramotnoj i politički obojenoj odluci Suda BiH.

- Ne znam kako drugačije da u pristojnom tonu nazovem ovakvu odluku. Apsolutno je jasno da se Sud BiH nije rukovodio činjenicama, već isključivo željom da porodice poginulih i ranjenih i ovaj 25. maj dočekaju u uverenju da su taj zločin učinili Srbi - ističe Ivošević.

On kaže da je Sudu BiH na više stotina stranica predočeno sasvim dovoljno novih dokaza i činjenica za obnavljanje postupka, ali da su u ovom sudu na njih "ostali gluvi i slepi".

- Jasno je da u tom sudu nema želje da se utvrdi istina, a čak i pravni laik će vam reći da je sasvim dovoljna "nova činjenica" podatak da su sudski eksperti iz zemalja NATO-a nedvosmisleno utvrdili da te ljude nije pobila granata, već eksplozivna naprava koja se nalazila na trgu - tvrdi Ivošević i navodi da su do takvog zaključka došli, nezavisno jedan od drugog, sudski veštaci - balističari iz Francuske, Češke i Izraela.

On podseća da su ovi veštaci imali svu slobodu da potvrde ili demantuju presudu po kojoj su general Đukić i njegova jedinica odgovorni za masakr, ali u njihovim izveštajima iz 2016. godine decidno stoji da se ekspertiza sudskog veštaka koja je i bila ključna za tu presudu zapravo ni u jednom delu ne zasniva na zaključcima do kojih su ovi stručnjaci došli - objašnjava Ivošević.

On podseća da je eksperiment obavljen u Tehničko-opitnom centru Vojske Srbije u Nikincima, a da su ispitivanja rađena na osnovu svih onih parametara koji su se našli u izveštajima i civilnih vlasti, ali i Unprofor sa lica mesta.

Sledi žalba

Advokati generala Đukića imaju pravo žalbe na ovu odluku, a Ivošević kaže da će to i učiniti.
- Postavlja se pitanje kome ćemo se faktički žaliti, jer žalbu upućujemo istima koji su nas sad odbili. Nažalost, u Sudu BiH sa aktuelnim rukovodstvom nema pravde za Srbe. Međutim, ne odustajemo, nećemo se predati jer sam uveren da istina kad-tad mora da pobedi.

- Ta ekspertiza je nedvosmisleno utvrdila da zaključci sudskog veštaka Berka Zečevića ne odgovaraju istini, ali za Sud BiH to nije bilo dovoljno, već su u obrazloženju odbijenice naveli da tih novih dokaza i činjenica nema. Bio sam sudija više od četiri decenije i u svojoj karijeri nisam doživeo ovakvu bruku od objašnjenja. To je vrhunac cinizma i bez ikakve dileme 100 odsto politička odluka - kaže ogorčeno Ivošević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online