Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.05.2017.
11:24
aljazeera.net, Vestionline A

"Ma kakva Slavonija, svi odosmo u Nemačku"

Zatvoreni kapci i zaključana vrata praznih kuća, oronula zdanja zatvorenih farmi sa zarđalim lancem i katancem na ogradi u Slavoniji su sve češća pojava, piše "Al Džazira Balkans".

pixabay.com
Potraga za boljim životom mnoge odvede u Nemačku

Ako poželite da na licu mesta saznate kako se danas živi u Slavoniji, jesu li istinite dramatične priče o napuštenim kućama koje Slavonci ostavljaju iza sebe otišavši "trbuhom za kruhom" i jesu li poznati slavonski optimizam i uvek veselo raspoloženje zaista donekle ugasli - reći će vam i sami Slavonci - možete poći bilo gde u tu nekad bogatu hrvatsku regiju.

I uveriti se da u tim pričama istine ima i više nego što možda mislite.

Đakovo je jedan od najlepših malih gradova u Hrvatskoj. Nalazi se u Osiječko-baranjskoj županiji, smešten u "srcu Slavonije", nekoliko desetina kilometara udaljen od svakog većeg urbanog središta u istočnom delu Hrvatske.

Piškorevci su, kaže predsednik Veća mesnog odbora Zlatko Mezeji, mesto u kojem uz Hrvate žive razne nacionalne manjine - Srbi, Rusini, Ukrajinci, Nemci, Česi, Slovaci, Mađari - bez podela i uz međusobno uvažavanje. Mesto je, kaže, udobno za življenje, ali svaka peta kuća je prazna.

- Glavni problem, osim nedostatka radne snage, jeste pre svega problem državnog zemljišta, gde je napravljeno puno propusta tokom uvođenja u zakup i podele tog zemljišta. Napravljeno je jako puno nepravde prema pojedincima, neki su nezasluženo dobili zemlju i zloupotrebili državne institucije, dok drugi koji su igrali fer i pošteno ostali su kratkih rukava i sad se sami bore, grcaju, čupaju - ističe Mezeji.

Iseljavanje je u celoj Slavoniji uzelo maha. Brojne su nekretnine na prodaju. Kuće se prodaju gotovo u bescenje. A i za tako male pare, jedva da se nešto proda.

Darko Vidaković u svojim 50-im godinama prodaje dve kuće i potom planira da se pridruži supruzi koja je, nakon što je ostala bez posla, otišla u Nemačku.

- Situacija je nikakva, novca nema, posla nema, sve se raspalo, nijedne firme. Ljudi odlaze. Komšija mladi je otišao u Norvešku, druge komšije su sve otišle u Nemačku, komšinica otišla u Nemačku - kaže Darko.

Vlasnik agencije za prodaju nekretnina Vlado Rehner nabraja propale fabrike. Za mnoge sada nema posla, stariji umiru, odlaze u staračke domove, mladih je sve manje - odlazi se, kaže, uglavnom u Nemačku, Austriju, u poslednje vrijeme i u Irsku, Norvešku.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online