Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 02.07.2010.
10:11
Tanjug A

CG: Srbija nam je najvažniji sused

Ambasador Crne Gore u Srbiji Igor Jovović izjavio je, uoči posete predsednika Srbije Borisa Tadića Crnoj Gori, da očekuje uzlet u međusobnim odnosima dve zemlje u svim područjima, ističući da je Srbija najvažniji sused za Crnu Goru i ključna zemlja Balkanskog poluostrva, sa stanovišta stabilnosti i potencijala za razvoj.

Crnogorski ambasador Igor Jovović

"Verujem da će samim činom posete i, pogotovo, posle nje postepeno početi da se prevazilaze određene razlike i teškoće u komunikaciji na državno-političkom nivou, koje su se manifestovale i kroz pristrasno medijsko izveštavanje, ispoljavano u periodu od leta prošle godine“, rekao je Jovović za "Novosti".


On je precizirao da su te razlike uveliko veštačkog karaktera, motivisane nedostatkom dobre političke volje, zanemarivanjem objektivnih interesa, primenom dvostrukih kriterijuma, kao i raznovrsnim međusobnim predrasudama.

Među ”običnim” građanima sa obe strane granice nema predrasuda, smatra Jovović, navodeći da je saradnja građana, privreda i raznih institucija iz domena obrazovanja, kulture, zdravstva, sporta, vrlo postojana i na visokom nivou i da "uspešno odoleva političkim i medijskim hirovima".


"Državni i društveni ciljevi vezani za modernizaciju i reforme, kao i većina spoljno-političkih prioriteta, posebno na planu integrisanja naših zemalja u EU nas objedinjuju i upućuju na što bližu saradnju", ocenio je Jovović.

On je napomenuo da bi između Crne Gore i Srbije, zbog niza razloga, svakovrsna saradnja trebalo da bude najuspešnija u regionu, služeći drugima kao najbolji primer.

"Zajedničko delovanje na izgradnji saobraćajne i druge infrastrukture u cilju povezivanja dve zemlje i povećanja domaćih i stranih investicija (projekti vezani za privatizaciju Luke Bar, obnovu Železnice, izgradnju autoputa, povezivanje energetskih sistema itd.), jedan je od pravaca za produbljivanje neposredne saradnje kom će se tokom ove Tadićeve posete i nakon nje, ubeđen sam, dati prioritet", rekao je Jovović.

Kao rezultat skore Tadićeve posete Crnoj Gori, Jovović očekuje, dugoročnije gledano, kako je rekao, još konstruktivniju bilateralnu saradnju u vezi sa evropskim integracijama, u regionalnoj bezbednosti, borbi protiv ogranizovanog kriminala i korupcije, slobodnom protoku ljudi i robe, zaštiti nacionalnih i kulturnih identiteta.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online