Petak 02.07.2010.
10:11
Tanjug

CG: Srbija nam je najvažniji sused

Crnogorski ambasador Igor Jovović

"Verujem da će samim činom posete i, pogotovo, posle nje postepeno početi da se prevazilaze određene razlike i teškoće u komunikaciji na državno-političkom nivou, koje su se manifestovale i kroz pristrasno medijsko izveštavanje, ispoljavano u periodu od leta prošle godine“, rekao je Jovović za "Novosti".


On je precizirao da su te razlike uveliko veštačkog karaktera, motivisane nedostatkom dobre političke volje, zanemarivanjem objektivnih interesa, primenom dvostrukih kriterijuma, kao i raznovrsnim međusobnim predrasudama.

Među ”običnim” građanima sa obe strane granice nema predrasuda, smatra Jovović, navodeći da je saradnja građana, privreda i raznih institucija iz domena obrazovanja, kulture, zdravstva, sporta, vrlo postojana i na visokom nivou i da "uspešno odoleva političkim i medijskim hirovima".


"Državni i društveni ciljevi vezani za modernizaciju i reforme, kao i većina spoljno-političkih prioriteta, posebno na planu integrisanja naših zemalja u EU nas objedinjuju i upućuju na što bližu saradnju", ocenio je Jovović.

On je napomenuo da bi između Crne Gore i Srbije, zbog niza razloga, svakovrsna saradnja trebalo da bude najuspešnija u regionu, služeći drugima kao najbolji primer.

"Zajedničko delovanje na izgradnji saobraćajne i druge infrastrukture u cilju povezivanja dve zemlje i povećanja domaćih i stranih investicija (projekti vezani za privatizaciju Luke Bar, obnovu Železnice, izgradnju autoputa, povezivanje energetskih sistema itd.), jedan je od pravaca za produbljivanje neposredne saradnje kom će se tokom ove Tadićeve posete i nakon nje, ubeđen sam, dati prioritet", rekao je Jovović.

Kao rezultat skore Tadićeve posete Crnoj Gori, Jovović očekuje, dugoročnije gledano, kako je rekao, još konstruktivniju bilateralnu saradnju u vezi sa evropskim integracijama, u regionalnoj bezbednosti, borbi protiv ogranizovanog kriminala i korupcije, slobodnom protoku ljudi i robe, zaštiti nacionalnih i kulturnih identiteta.

2024 © - Vesti online